Kosthold: Slik fortsetter du med de gode vanene

Har du startet et nytt og bedre liv etter nyttår, men så begynner det å butte litt imot? Dette er den største feilen folk gjør, ifølge kostholdsekspert og Roede-veileder Line Agersborg-Sandøy.
Har du startet et nytt og bedre liv etter nyttår, men så begynner det å butte litt imot? Dette er den største feilen folk gjør, ifølge kostholdsekspert og Roede-veileder Line Agersborg-Sandøy. Foto: Ground Picture / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Roede-kursleder og kostholdsekspert Line Agersborg-Sandøy ber deg huske dette før du gir opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Bama har de tidligere opplevd en økning i brokkoli-salget på hele 70 prosent i januar enn måneden før. Samtidig faller det igjen relativt raskt de neste månedene.

Januar er uten tvil den måneden flest bestemmer seg for å ta tak i kosthold og livsstil. Noen kjører «hvit januar», hele januar uten alkohol, mens andre prøver å spise sunnere.

Roede-kursleder og kostholdsekspert Line Agersborg-Sandøy. Foto: Privat
Roede-kursleder og kostholdsekspert Line Agersborg-Sandøy. Foto: Privat

Felles for veldig mange er dessverre at de gir opp og går tilbake til gamle synder relativt raskt.

Det er det hovedsakelig to årsaker til, sier Roede-kursleder og kostholdsekspert Line Agersborg-Sandøy.

– Vi setter lista veldig høyt! Vi skal endre kosthold og begynne å trene samtidig. Dette blir fort overveldende og vanskelig å gjennomføre. Da gir man opp ofte alt i stedet for å gjennomføre det som er enklest, sier hun til ABC Nyheter.

I tillegg er det mange som starter kostholdsendringen på feil grunnlag mener Roede-rådgiveren:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man bør oppriktig ha lyst til å endre kosthold og spise sunnere – ikke bare gjøre det av plikt.

Se video: Kjendisens dessert vekker oppsikt

Feil tankegang

– Når du sier «enklest» hva er det du tenker på da? Hva er et kosthold eller livsstilsgrep «alle» kan klare?

– Det er det ingen fasit på. Det er forskjellig fra person til person. Er man i en hektisk periode av livet med småbarnsliv eller ny jobb for eksempel, er det kanskje lettere å spise grovt og grønt enn å trene. Mens andre synes kanskje det er lettere å legge inn en liten gåtur i frisk luft hver dag, sier Agersborg-Sandøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun legger også til at det å gå tur tre ganger i uken er kjempebra om man ikke har tid til å gå på treningssenter fem ganger i uka.

– Den største feilen folk gjør er den «alt eller ingenting-tankegangen».

Roede-veilederen mener det å ikke gjøre så kompliserte endringer er nøkkelen for å lykkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbered deg på utfordringer

Men det kommer til å bli vanskelig uansett. Og allerede før det butter imot finnes det grep man kan ta.

– Mye handler om å rigge seg til å lykkes. Tenk på det du handler for eksempel, for det du handler vil bli spist, om det er frukt eller smågodt.

Man må også forberede seg selv på forhånd at det kommer til å bli vanskelig, og man må derfor ikke gå i fella og tenke at alt skal være perfekt hele tiden.

– Det kommer til å dukke opp utfordringer, og man må gjøre det beste ut av det. Det er ingen som har et perfekt liv når det kommer til kosthold og trening.

Agersborg-Sandøy anbefaler folk å ha en plan a, b og til og med c for når man møter på utfordringer.

– Si at man skal i et selsakp og på forhånd har bestemt seg for å bare spise salat, men så er det ikke salat der. Da må man ha en plan b, hvor man spiser noe annet, men mindre kake for eksempel.

– Og så er det viktig å huske på at én kveld ikke ødelegger noe i det lange løp. Er man på vei til Gardermoen, men ved en feil tar av mot Skedsmokorset, fortsetter man jo sjelden å kjøre i feil retning. I stedet snur man og kommer seg tilbake på E6. Sånn er det også med livsstilsendringer.