Årets skjønnhetstrend:Jennifer Aniston har fått folk til injisere «laksesperm» i ansiktet

Illustrasjonsfoto: I flere tiår har folk injisert nervegiften Botox i ansiktet for å redusere synligheten av rynker og linjer i ansiktet. Nå vil folk prøve en mer naturlig behandling - nemlig laksesperm.
Illustrasjonsfoto: I flere tiår har folk injisert nervegiften Botox i ansiktet for å redusere synligheten av rynker og linjer i ansiktet. Nå vil folk prøve en mer naturlig behandling - nemlig laksesperm. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk kosmetisk sykepleier etterlyser imidlertid mer forskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjønnhetstrender kommer og går. Den siste tiden har etterspørselen og nysgjerrigheten rundt injeksjoner som fillers og botox økt betraktelig. Samtidig har naturlige skjønnhetsprodukter fått en oppsving, og flere har begynt å bry seg mer om hva det er de putter i eller på kroppen.

Det være kroppsskrubb laget av kokosolje og kaffegrut, hjemmelagde ansiktsmasker av banan eller avokado, eller rosmarinvann til håret.

Det finnes også andre litt mer spesielle trender som å smøre ansiktet sitt med menstruasjonsblod, eller til og med injisere ansiktet sitt med eget (ikke menstruasjon) blod.

Nå spås en ny skjønnhetstrend å ta verden med storm i 2024: laksesperm, og også det skal injiseres.

Noe av æren for trenden får Friends-skuespiller Jennifer Aniston (54).

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Jennifer Aniston (54) under Golden Globe-utdelingen i Los Angeles 7. januar 2024. Foto: Jordan Strauss / Invision / AP / NTB
Jennifer Aniston (54) under Golden Globe-utdelingen i Los Angeles 7. januar 2024. Foto: Jordan Strauss / Invision / AP / NTB

Utvinner lakse-DNA

Å si at man injiseres med laksesperm blir egentlig feil. Først og fremst heter sæden til en laks melke, men det er heller ikke det i sin rene form som injiseres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man utvinner og renser lakse-DNA fra laksespermen. Deretter injiseres det inn i huden rundt øynene for å stimulere kollagen i området for å få nytt blod og næringsstoffer til området, forklarer kosmetikkekspert Nadine Baggott til det britiske frokost-TV-programmet «This Morning».

Det melder Metro.

Se video: Nettet koker etter dette

Det brukes DNA fra laks fordi det ligner mye på menneskelig DNA. På grunn av denne likheten kan DNAet fra laksespermen stimulere produksjonen av kollagen og elastin, som gjør huden fast, og tiltrekker i tillegg vannmolekyler som fyller den ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man oppfordrer rett og slett huden til å reparere seg selv, sier Baggott.

Dette skal da redusere synligheten av rynker og linjer i huden på en mer naturlig måte enn ved å for eksempel botox, som er en nervegift som hindrer muskler i å bevege seg i en begrenset periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Behandlingen er allerede kjent innenfor «K-beauty», som er en samlebetegnelse for skjønnhetsbehandlinger og -produkter fra Korea.

Aniston: Prøver alt for å se ung ut

Trenden ble for alvor kjent da skuespiller Jennifer Aniston snakket om skjønnhet og hudpleie i et portrettintervju med Wall Street Journal i august i fjor.

I intervjuet innrømmet Aniston at hun er åpen for å prøve omtrent hva som helst når det gjelder å se ung ut.

Derfor var hun ikke vond å be da en hudpleier anbefalte henne behandlingen.

Men Aniston hadde noen spørsmål:

– Jeg bare: «Er du seriøs? Hvordan får du egentlig tak i laksesæd?», skal ha vært hennes første reaksjon.

Og ifølge Metro-artikkelen er det hele et samarbeid mellom mat- og skjønnhetsindustrien.

Ingen kjent behandling i Norge

Men behandlingen møter også skepsis.

Man vet ikke nok om virkningsmekanismene. Det mener i alle fall kosmetisk sykepleier Sigrid Sophie Iversen som har snakket med Dagbladet om trenden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har blitt undersøkt hvordan stoffer avledet fra laksesperm kan stimulere produksjonen av kollagen og elastin i huden, men vi må likevel være kritiske til hvor mye vi faktisk skal stole på de små studiene som finnes, sier hun til avisen.

Hun etterlyser mer forskning på trenden.

Behandlingen er fortsatt ikke en kjent behandling mot rynker i Norge, men det finnes produkter med laksesperm som er klassifisert som medisinsk utstyr og tilbys av flere estetiske klinikker i Norge.

Det sier Petter Alexander Strømme som jobber i Direktoratet for medisinske produkter (DMP).

Men da markedsføres det ikke med laksesperm, men heller med navnet på virkestoffet polynukleotider som er gruppen biologiske molekyler som inkluderer DNA og RNA.