Sexolog positiv til vibrator på «one night stands»: – Orgasmegapet minker

Illustrasjonsfoto: At kvinner tar med vibrator på one night stands er positivt, mener sexolog Tone Haldorsen.
Illustrasjonsfoto: At kvinner tar med vibrator på one night stands er positivt, mener sexolog Tone Haldorsen. Foto: Pixel-Shot / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle kvinnen du har med deg hjem fra byen eller date ta fram vibratoren under sex, er det bare å legge fra seg egoet, mener sexolog Tone Haldorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I påsken kunne P3 fortelle om 25 år gamle Jenny, som har med seg vibratoren, eller nærmere bestemt «Womanizeren» – en type lufttrykksvibrator – når hun skal ut på byen i tilfellet hun blir med noen hjem for å ha sex. Dette fordi hun vil sikre seg en orgasme om hun skal ha et éngangsligg, også kalt «one night stand» eller «ONS».

Hun kalte det vibratoren «nøkkelen» for å få henne til å komme.

Etter at Jenny fortalte sin historie til P3, har også KK skrevet om saken.

Tidligere har sexolog Bianca Schmidt fortalt ABC Nyheter at hele 75 prosent av kvinner må ha klitorisstimulering for å oppnå orgasme, og at mange kvinner bruker vibrator når de onanerer, men at det kan føre med seg utfordringer.

– Mye bruk av vibrator kan føre til vanskeligheter med å oppnå orgasme når man har sex med en partner uten vibratoren, fortalte sexologen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Burde man da kanskje ta en pause fra vibratoren?

Se video: Hvor mange kalorier forbrenner en orgasme?

Sexologens råd: Varier, selv om du har funnet «drømmeoppskriften»

Sexolog Tone Haldorsen bruker ikke ordet «pause», men anbefaler variasjon.

– Generelt alt som er rutinepreget vil gjøre det vanskelig å få orgasme uansett kjønn. Om det gjelder leketøy, hånden, en partner eller annet. Det viktigste man kan gjøre er å variere hvordan man onanerer og hva man gjør under sex, selv om man har funnet «drømmeoppskriften», sier hun til ABC Nyheter.

Sexolog Tone Haldorsen. Foto: Privat
Sexolog Tone Haldorsen. Foto: Privat

– Når det er sagt, er det veldig fint at kvinner tør å ta mer ansvar for egen seksualitet og orgasme ved å ha med seg vibrator på one night stand, særlig når det er sex mellom mann og kvinne, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Holdorsen fortsetter med å si at menn og kvinner har veldig ulikt orgasmemønster, og at det for kvinner tar mye lengre tid å bygge opp til en orgasme. Til gjengjeld varer orgasmen lengre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange menn kommer i det sekundet kvinnen viser tegn på å komme, og dette gjør at mange kvinner mister orgasmen. Med hånden tar det i tillegg ofte lengre tid, særlig når man kanskje er litt nervøs fordi man har sex med en man ikke har hatt sex med før, og ikke kjenner så godt. Da er vibratoren kjekk å ha, sier sexologen.

– Starter på nytt hver gang du bytter partner

Haldorsen er derfor positiv til trenden om at kvinner har med vibrator når de skal ha sex, hvis det er det de trenger for å få en orgasme.

– Det bidrar jo til at orgasmegapet minker, og dette er bare positivt! Kvinner fortjener virkelig at dette gapet tettes.

– Hva er det som gjør at det fortsatt er et så stort gap?

– Det er mange grunner. Dårlig seksualitetsundervisning og at foreldre ikke tør å snakke med barna sine er absolutt på topp, og så kommer porno på en 3.plass. Det at kvinner og menn ikke utforsker seg selv og hverandre på en god måte er også bidragsytende, og kjenner man ikke seg selv kan man heller ikke forklare andre hva man liker, sier hun, og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Veldig få kvinner og menn greier å plassere klitoris på en vulvamodell, og det viser jo at det er dårlig opplæring hos både jenter og gutter. Kvinner må bli flinkere til å fortelle og vise, og gutter må bli flinkere til å lytte og la seg guide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg poengterer sexologen at alle er forskjellige.

– Så det du lærer hos én partner er ofte helt ubrukelig kunnskap hos en annen partner. Hver gang du bytter partner, begynner du helt på nytt med hva som fungerer, hva som føles deilig, og hvilke preferanser han/hun/hen har.

Kommunikasjon er viktig

Men om du som mann har tatt med deg en kvinne hjem, og hun drar frem vibratoren, kan det jo hende det tærer litt på selvtilliten. Haldorsen mener at menn i slike situasjonen må legge egoet sitt til side, og heller se på hvorfor vibratoren må til.

– Det trenger ikke ha noe som helst med dem å gjøre i det hele tatt, og kan ligge utelukkende på kvinnen. Om en vibrator ødelegger selvtilliten, bør den selvtilliten bygges opp med kunnskap og kommunikasjon. Den beste elskeren er den som er flink til å kommunisere, la seg guide, og komme med forslag, sier hun, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke bli furten eller ta det som kritikk, men vær nysgjerrig og glad for at hun gir deg gode instrukser.

Men er du en av dem som med partner, enten ny, fast, eller flytende, ønsker å ta frem vibrerende hjelpemidler, vil også måten man tar opp temaet på bety mye.

– Det er superviktig å hele tiden snakke i positive vendinger, sier Haldorsen,

– Å stedet for å si «dette var ikke godt i det hele tatt!» kan man si «det hadde vært skikkelig deilig om du gjorde sånn eller sånn». Det kan også være nok å si «fortsett med det du gjør nå» eller lignende om noe føles deilig.

Til slutt kommer sexologen med et tips:

– Når en kvinne sier «ikke stopp» eller «fortsett med det du gjør» må du IKKE endre trykk, tempo eller lignende. Fortsett akkurat som du gjør helt til du får beskjed om noe annet. Det gjelder alle som tilfredsstiller noen, uansett kjønn.