Åtte av 10 etterlyser et tettere samarbeid mellom offentlig og privat helsetjeneste

Det som betyr noe for folk er å få god helsehjelp – ikke hvem gir den, skriver administrerende direktør i Aleris, Anita Tunold.
Det som betyr noe for folk er å få god helsehjelp – ikke hvem gir den, skriver administrerende direktør i Aleris, Anita Tunold. Foto: Aleris
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bred støtte for tettere samarbeid mellom offentlige og private sykehus på tvers partipolitisk tilhørighet, kjønn, alder og helseregion.

Stemmer: Anita Tunold
Administrerende direktør i Aleris

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skillelinjene mellom høyre- og venstresiden i norsk politikk har ofte gjort seg gjeldende i synet på private helsetilbydere. Blant folk flest tegnes det nå imidlertid et annet bilde: I en fersk undersøkelse etterlyser åtte av 10 et tettere samarbeid mellom offentlig og privat helsetjeneste – og det er bred støtte for tettere samarbeid mellom offentlige og private sykehus på tvers partipolitisk tilhørighet, kjønn, alder og helseregion.

I norsk helsepolitikk er det ingen uenighet om hvilke utfordringer vi står overfor: Vi vet at vi på grunn av økt levealder vil ha økt behov for helsetjenester, at helsepersonelldekningen ikke vil kunne være like høy som i dag og at vi i framover må belage oss på langt mer nøkterne helsebudsjetter – uten store tilførsler av inntekter fra olje og gass. Det er hvordan vi skal bidra til at befolkningen ikke bare i framtida, men også i dag, skal få den helsehjelpen de trenger og motvirke en todelt helsetjeneste, striden står. For allerede i dag er behandlingskøene rekordlange. Sykehusene har fått marsordre om at ventetidene skal ned, men pilene peker dessverre i feil retning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Flertallet, også blant regjeringspartienes velgere, mener at regjeringen ikke bør begrense private aktørers muligheter til å redusere helsekøene.

Det ingen tvil om at det er vanskelige prioriteringer. Men når det dreier seg om noe så viktig som helsa til folk, bør politikerne våre være lydhøre for hva folk faktisk mener. I disse dager publiserer Kantar sitt årlige helsepolitiske barometer – for niende gang. Trenden er tydelig: Stadig flere mener at også helsetjenesten blir bedre med private alternativer og at alle gode krefter bør tas i bruk for å løse utfordringene. Flertallet, også blant regjeringspartienes velgere, mener at regjeringen ikke bør begrense private aktørers muligheter til å redusere helsekøene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I årets helsepolitiske barometer etterlyser åtte av 10 et tettere samarbeid mellom offentlig og privat helsetjeneste for å sikre god og kostnadseffektiv helsehjelp til befolkningen.

Det er bred støtte for tettere samarbeid mellom offentlig og privat helsetjeneste på tvers partipolitisk tilhørighet, kjønn, alder og helseregion. Også blant velgere på venstresiden er det flertall for dette. Nær to av tre ser det som positivt at private sykehus bistår det offentlige helsevesenet med å dekke samfunnets behov for behandlingskapasitet. De fleste (73 prosent) ser at de som bruker private helsetjenester avlaster det offentlige helsevesenet og bidrar til å redusere helsekøene. Mange av de som mener at et privat helsetjenestetilbud er negativt, ser at de som benytter private helsetjenester bidrar til å redusere køen i det offentlige helsetjenesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen forteller at det som betyr noe for folk er å få god helsehjelp – ikke hvem gir den. Den samme pragmatismen bør inn i partiprogrammene – og i praktisk politikk. Slik bidrar vi til at folk får hjelp og motvirker en todelt helsetjeneste!

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).