Sveriges marinesjef mistenker russisk spionasje

Sverige marinesjef Ewa Skoog Haslum.
Sverige marinesjef Ewa Skoog Haslum. Foto: Försvarsmakten
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges marinesjef, Ewa Skoog Haslum, mistenker at den russiske skyggeflåten spionerer i Østersjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022, har Vesten innført flere sanksjoner mot Russland. Siden de vestlige sanksjoner mot russisk olje ble innført, har flere og flere skip sluttet seg til Putins skyggeflåte av gamle tankskip.

Den såkalte skyggeflåten opererer i Østersjøen, og består av eldre oljetankere som opererer under diffuse eierskap. Dermed fraktes oljen på skip som ikke er forsikret av vestlige selskaper som overholder sanksjonsreglene.

Spionasje

Nå bekrefter Ewa Skoog Haslum, den svenske marinesjefen, for første gang at Sveriges marine følger skyggeflåtens bevegelser, og at de har dokumentert at visse skip brukes til spionasje.

Skoog Haslum forteller at marinen har dokumentasjon på at noen av fartøyene i den russiske skyggeflåten kan brukes til avlytting.

– Vi finner antenner og master som normalt ikke hører til på en fiskebåt, for eksempel. Det er klart vi opplever at det som rører seg der ute til sjøs kan ha andre målsettinger med deres virksomhet, sier hun til SVT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Skoog Haslum kan fartøyene benyttes i hybridoperasjoner. For eksempel kan et fremmed fartøy ta seg inn i en svensk havn under dekke av å søke nødhavn i sammenheng med et havari.

Kryptisk rundt Gotland-oppdrag

Sveriges marine har lenge fulgt nøye med utenfor Gotland. Her forsyner det estiske selskapet Fastbunkering den russiske skyggeflåten med drivstoff, ifølge SVT.

I helgen skal svenske jagerfly ha flydd et skarpt oppdrag over Gotland. Det svenske luftforsvaret har vært svært kryptiske om hendelsen.

– Det var ikke en krenkelse og heller ikke en øvelse. Det var skarp innsats, men jeg kan ikke gå inn i detaljene om hva det handler om, sier luftforsvarets kommunikasjonssjef Louise Levin.

Sveriges Radio skriver at en rekke høye brak kunne høres vest på Gotland søndag. Det var to Jas 39 Gripen-fly som var i aksjon over øya i Østersjøen.