Partiet for folk flest fosser frem

Tor Mikkel Waras comeback i rikspolitikken vil styrke Frp ytterligere, mener ABC Nyheters redaktør David Stenerud.
Tor Mikkel Waras comeback i rikspolitikken vil styrke Frp ytterligere, mener ABC Nyheters redaktør David Stenerud. Foto: Berit Roald / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var neppe dette Arbeiderpartiet mente med at «nå er det vanlige folks tur».

Stemmer: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Nå er det vanlige folks tur», terpet Arbeiderpartiet gjennom valgkampen som kulminerte med regjeringsmakt fra 2021.

Det er ikke bare deres feil – det kom krig i Europa og strømprissjokk, dyrere matvarer og drivstoff, svekket krone og et markant høyere rentenivå – men partiet har siden aldri greid å synliggjøre noen troverdig leveranse på slagordet. Det er i dag mest en plagsom vits for Støres menn og kvinner.

For gjennom det hele er det fremdeles Fremskrittspartiet som er partiet «for folk flest», som vil gi «vanlige folk» en «enklere hverdag» – det har de ikke gitt seg på, sant eller ikke – og nå er det deres tur. Sylvis og alle de andre i Frp sin tur. Ikke en gang Per-Willy Amundsens fyllerør har kunnet ødelegge for de mørkeblås opptur denne senvinteren og våren.

Opinions partibarometer gjennomført på oppdrag fra Altinget og ABC Nyheter mai 2024

Ap: 22,6% (+3,6)
H: 25,4% (-5,1)
Sp: 5,6% (+0,3)
Frp: 17,0% (+1,7)
SV: 7,7% (-1,7)
Rødt: 5,0% (+0,8)
V: 5,5% (+0,3)
MDG: 4,2% (+0,8)
KrF: 3,5% (+0,2)
Andre: 3,6% (-0,8) – størst av de andre partiene er INP med 2,1 prosent (-0,6)

• Opinions partibarometer for mars 2024 er basert på 1000 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg.
• 74 prosent (n=715) har avgitt svar om partipreferanse.
• Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 23. april - 29. april.
• Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt:
– «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?»
– «Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»
• Resultatene (n=1000) må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1,0 og 3,1 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.

Carl I. Hagen tror oppturen handler om innvandringspolitikk . Det gjør den neppe. Den handler om slitasje på regjeringspartiene, med et Arbeiderparti som har måttet blamere seg med skandale etter skandale, og et Høyre som fremdeles ikke er helt friskmeldt etter Finnes-gate. Det handler om en utbredt mistro til begge de to store styringspartiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet har styrket seg litt den siste tiden, og Høyre ligger jevnt godt under nivået før det ble avslørt at Erna Solberg stilltiende har godtatt ektemannens aksjebonanza fra gutterommet i statsministerboligen. Men det er ikke de største bevegelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Radarparet Wara og Velle vil hjelpe partiet ytterligere.

På Opinions siste måling, utført på oppdrag fra ABC Nyheter og Altinget, får Fremskrittspartiet en oppslutning på 17 prosent. Det er det høyeste Opinion har målt partiet på åtte år. Intervjuene, med et representativt utvalg på 1000 nordmenn, er gjort etter at den populære veteranen og kultskikkelsen Tor Mikkel Wara annonserte at han gjør comeback i rikspolitikken (etter konas «rasisit»-skandale som gjorde at han valgte å fratre som justisminister i 2019). Wara skal innta førsteplassen på lista til stortingsvalget i 2025, og får den karismatiske FpU-lederen Simen Velle med seg på andreplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men spørreundersøkelsen er gjort før Velles vellykkede «snakker ut om den tunge tiden»-løp i VG, der han fortalte om farens Huntingtons-diagnose, selvmedisinering med hasj, forelegg for kokain og dømt for oppbevaring av et større kvantum cannabis til eget bruk.

Fremskrittspartiet er allerede on a roll, etter at de på ABC Nyheter/Altinget-målingen i mars gjorde et byks på 4,5 prosentpoeng til 16,3 prosent. Herfra har de holdt nivået og til og med økt.

Radarparet Wara og Velle vil hjelpe partiet ytterligere.

For Arbeiderpartiet utgjør dette en utfordring. De er nødt til å ta Frp på alvor. Ideen om Høyre som hovedfiende utfordres. Fremskrittspartiet kan bli en vel så stor trussel.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).