Forsvarets personalpolitikk må endres

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen under kransenedleggelse på Retterstedet i forbindelse med frigjørings- og veterandagen 8. mai 2023. Senere i år skal statsråden legge fram en ny langtidsplan for Forsvaret. Veteranforbundet SIOPS mener det er viktig at veteranperspektivet blir inkludert i denne planen.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen under kransenedleggelse på Retterstedet i forbindelse med frigjørings- og veterandagen 8. mai 2023. Senere i år skal statsråden legge fram en ny langtidsplan for Forsvaret. Veteranforbundet SIOPS mener det er viktig at veteranperspektivet blir inkludert i denne planen. Foto: Annika Byrde / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk forsvarsevne handler ikke bare om investeringer i nye våpensystemer og avdelinger, men også om ivaretakelsen av Forsvarets personell. Skulle Norge selv bli rammet av krig, vil vi trenge alle, inkludert veteranene.

Stemmer: Njål Kjølholdt-Gustavsen
Rådgiver i Veteranforbundet SIOPS – Skadde i internasjonale operasjoner

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Dette debattinnlegget ble først publisert på Altinget, som ABC Nyheter har et samarbeid med).

Støre-regjeringen må ta med et helhetlig veteranperspektiv i sine forsvarspolitiske prioriteringer, særlig i arbeidet med ny langtidsplan for Forsvaret. Veteranenes viktige rolle i norsk beredskap bør også reflekteres i et nytt og bredt forsvarsforlik på Stortinget.

Dette er Altinget

Altinget.no er Norges første rendyrkede politiske nettavis. Med 28 nisjemedier i Danmark og 11 i Sverige er Altinget allerede et etablert mediehus i Norden. Målet er å øke forståelsen for nasjonal og europeisk politikk gjennom nisjejournalistikk av høy kvalitet – med et nøytralt utgangspunkt.

Krigen i Ukraina aktualiserer på mange måter viktigheten av et godt system for veteranivaretakelse, systemer som i dag aktivt forsterker landets militære motstandskraft.

SIOPS besøkte i fjor skadde ukrainske soldater som er til behandling på norske sykehus, under besøket ga vi råd og veiledning om hvordan den enkelte kan håndtere sin nye hverdag med fysiske krigsskader, en hverdag i strid. Dette er et konkret bidrag som innvirker positivt på ukraineres militære bidrag på slagmarken både moralsk og fysisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Myndighetene er helt avhengig av borgere som er villige til å ofre liv og helse i kamp for Norge og våre verdier.

Vi har selv tatt initiativ overfor regjeringen til et større prosjekt med andre ideelle organisasjoner, der SIOPS kan bistå myndighetene i ivaretakelsen av skadde ukrainere i Norge. Slike frivillige bidrag er med å styrke den ukrainske motstandskraften, det ukrainske forsvaret er helt avhengig av personell som fortsatt kan og vil slåss mot Russland.

En god veteranivaretakelse styrker forsvarsevnen i Norge, ettersom flere veteraner fortsatt kan bidra med sin unike operative og militærfaglige kompetanse i stillinger i Forsvaret og i sivile beredskapsavdelinger, spesielt i krise og krig. Veteraner med fysiske skader fra internasjonale operasjoner kan inneha administrative funksjoner i operasjonssentralene, som etterretningsanalytikere, eller fungere som instruktører for operativt personell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

God veteranivaretakelse kan også bidra til at forsvarsviljen styrkes gjennom en reel opplevelse av ivaretakelse av den enkelte veteran. Flere vil aktivt bidra i den militære beskyttelsen av landet hvis myndighetene faktisk tar vare på de som blir skadet i kamp, dette inkluderer også veteranenes familier og andre nærstående. Myndighetene er helt avhengig av borgere som er villige til å ofre liv og helse i kamp for Norge og våre verdier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er Forsvaret en IA-bedrift?

SIOPS anser den personalpolitiske holdningen i Forsvaret mot skadde veteraner som et strukturelt problem i dag. Veteranene i Norge er en viktig ressurs, som Forsvaret i dag ikke er gode nok til å benytte seg av. Forsvaret må etterstrebe en modernisering av personalpolitikken sin, slik blant annet Forsvarskommisjonen har anbefalt regjeringen.

Fremdeles er det utfordrende for veteraner med fysiske skader etter deltagelse i krig å fortsette aktiv tjeneste i Forsvaret. Dette gjelder også soldater med skader fra militærøvelser og andre operasjoner innenlands. Vi stiller spørsmålet om Forsvaret i realiteten er en IA-bedrift? Forsvarets selektive personalpolitikk går på bekostning av langsiktig operativ evne. Det gir regjeringen og Forsvaret lite troverdighet, og kan igjen svekke troverdigheten blant soldatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SIOPS mener at Forsvaret må opprette egne stillingshjemler for skadde veteraner, dette må ikke brukes mot veteraner som allerede er i et erstatnings- eller behandlingsforløp. Egne stillingshjemler for skadde veteraner bidrar til å øke det totale soldatvolumet i Forsvaret, både blant fast ansatte og reservister i alle avdelinger. Disse stillingshjemlene kan finansieres gjennom eksisterende ordninger fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Forsvarets selektive personalpolitikk går på bekostning av langsiktig operativ evne.

Forsvaret må gjøre det lettere for skadde veteraner å fortsette sin aktive militære tjeneste, noe våre allierte har god erfaring med, også i ute i felt. Amerikanerne hadde selv aktivt tjenestegjørende i Afghanistan med fysiske skader. Det innebærer også at politikerne må vurdere regelverket og saksbehandlingen av saker skadde veteraner kan ha hos NAV og Statens Pensjonskasse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veteranene kan samtidig virke som lokale beredskapsressurser i kommunene. Her kan kommunene anvende den operative kompetansen som mange av lokalsamfunnets veteraner innehar. Slike rolletildelinger kan inkluderes i kommunale og interkommunale veteranplaner.

For å fremheve verdien av erfaringen fra Forsvaret og internasjonale operasjoner, foreslo SIOPS i 2017 at Norge bør vurdere en tilsvarende jobbordning for veteraner med fortrinnsrett på offentlige stillinger og kompensasjon til private arbeidsgivere. Dette er blant annet gjort i Danmark.

Veteranen som beredskapsressurs

Den sentrale sammenhengen mellom veteranivaretakelse og forsvarspolitiske prioriteringer må inkluderes i regjeringens kommende langtidsplan, særlig koblingen til ny tiltaksplan for veteranene.

Forsvarsevne og forsvarsvilje må bygges og opprettholdes. Dette gjøres også i måten vi ivaretar veteranene våre etter oppdrag i utlandet.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).