Boligprisene fortsetter å stige: – Boligmarkedet overrasker alltid

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge presenterer boligprisstatistikken for mars 2024. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge presenterer boligprisstatistikken for mars 2024. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligprisene steg 0,9 prosent i mars. Justert for sesongvariasjoner var økningen i boligprisene 0,6 prosent. Men sjeføkonom advarer mot å overvurdere boligmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligprisene tok seg noe opp mot slutten av fjoråret, og i januar steg de med 3,4 prosent. Veksten i februar endte på 1,4 prosent.

– Den sterke utviklingen i årets to første måneder fortsatte i mars og overgår hva alle så for seg ved begynnelsen av året, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Så langt i 2024 har boligprisene i Norge steget med 5,9 prosent. Ifølge Lauridsen illustrerer utviklingen hvor raskt boligmarkedet kan snu, både i priser og volum.

– Boligmarkedet overrasker alltid, sier han.

Færre solgte – større tilbud

Så langt i år er det solgt 20.687 boliger i Norge, noe som er 8 prosent færre enn i samme periode i 2023. Det er lagt ut 21.355 boliger for salg, noe som er 0,5 prosent flere enn i samme periode i 2023.

– Det har vært en oppgang i antall usolgte de siste dagene av mars, og vi venter aktiviteten vil ta seg opp gjennom april. Volumene i mars og april må alltid sees i sammenheng med når påsken faller. Den såkalte vårflommen i boligmarkedet kan komme tidlig i år, sier Lauridsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tok i gjennomsnitt 56 dager å selge en bolig i mars ned fra 65 dager i februar. Kortest salgstid hadde Oslo og Stavanger og omegn med 31 dager. Lengst salgstid hadde Hamar/Stange med 112 dager.

Den sterkeste boligprisveksten i år har Ålesund med omegn med 8,3 prosent. Svakest utvikling så langt i år har Trondheim med en oppgang 4,7 prosent.

Advarer

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank1 SR-Bank peker på at boligprisene er omtrent de samme som for ett år siden, noe som betyr at vi ser en betydelig realprisnedgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror dessverre at mange overvurderer boligmarkedet nå. Jeg tror nemlig det er for tidlig å slå fast at faren for boligkrise er over.

Han peker på at gjennomsnittstallene skjuler pessimistiske regionale tall flere steder.

– Dessuten vet vi at uvanlig mange har trukket boligene fra markedet. Det gjør at det reelle antallet usolgte boliger i markedet trolig er høyere enn de offisielle tallene vise, sier Knudsen.

Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea, er enig i at prisveksten er overraskende sterk

– Vi ser at det har skjedd et skifte og at flere nå kjøper før de selger. Det er økt tro på at det går greit å selge i markedet, og da har folk vendt tilbake til å kjøpe bolig først.