Amerikansk kongressmedlem og kona pågrepet, anklaget for bestikkelser og hvitvasking

Den demokratiske kongressrepresentanten Henry Cuellar, her sammen med president Joe Biden langs grensen mellom USA og Mexico, er pågrepet for hvitvasking og bestikkelser.
Den demokratiske kongressrepresentanten Henry Cuellar, her sammen med president Joe Biden langs grensen mellom USA og Mexico, er pågrepet for hvitvasking og bestikkelser. Foto: Andrew Harnik / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den demokratiske kongressrepresentanten Henry Cuellar og hans kone er pågrepet som følge av en tiltale om bestikkelser, ifølge justisdepartementet i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokraten Cuellar, som sitter i Representantenes hus for Texas, sier både han og kona er uskyldige i anklagene om bestikkelser og hvitvasking.

Ifølge justisdepartementet i Washington mottok paret nesten 600.000 dollar i bestikkelser fra et Aserbajdsjan-kontrollert energiselskap og en ikke navngitt bank i Mexico mellom 2014 og 2021. I bytte gikk Cuellar med på å fremme interessene til Aserbajdsjan og banken i USA, ifølge den føderale tiltalen.

Blant annet gikk Cuellar med på å påvirke lovgivning som gagnet Aserbajdsjan og å holde en pro-aserbajdsjansk tale i Representantenes hus, ifølge tiltalen.

Overga seg

Paret overga seg til myndighetene fredag og ble brakt i varetekt hos føderale myndigheter, opplyser justisdepartementet.

Den mangeårige kongressmannen offentliggjorde en uttalelse fredag der han sa at khan og kona, Imelda Cuellar, er «uskyldige i disse anklagene».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alt jeg har gjort i Kongressen, har vært for å tjene folket i Sør-Texas, sa Cuellar, som sier han har rådført seg med Husets etikk-komité i sitt arbeid.

Cuellar hevder videre at de ba påtalemyndigheten i Washington om et møte for å «forklare fakta», men at de nektet å diskutere saken og høre deres versjon.

Skallselskap i familiens eie

Betalingene til paret gikk angivelig gjennom et skallselskap som Imelda Cuellar og to av parets barn eide i Texas, ifølge tiltalen. Selskapet mottok betalinger på 25.000 dollar i måneden fra det aserbajdsjanske energiselskapet, tilsynelatende i bytte mot uspesifiserte konsulent- og rådgivningstjenester.

– I realiteten var det en skinnkontrakt brukt for å dekke over og legitimere den korrupte avtalen mellom Henry Cuellar og regjeringen i Aserbajdsjan, hevdes det i tiltalen.

68 år gamle Cuellar har sittet ni perioder i Representantenes hus og regnes som en av de mest konservative demokratene i kammeret. Han er blant de siste demokratiske abortmotstanderne i Kongressen og slo sin utfordrer i primærvalget i 2022 med færre enn 300 stemmer.