Lavrov med ny advarsel: – Kan få katastrofale konsekvenser

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener Nato og USA er besatt av å påføre Russland et strategisk nederlag, noe som ifølge Lavrov kan øke faren for at atomvåpen tas i bruk.
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener Nato og USA er besatt av å påføre Russland et strategisk nederlag, noe som ifølge Lavrov kan øke faren for at atomvåpen tas i bruk. Foto: Alexander Zemlianisjenko / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland utenriksminister Sergej Lavrov starter uken med å advare om økt risiko for en direkte konfrontasjon mellom Russland og vestlige makter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en ny uttalelse går Sergej Lavrov hardt ut mot USA, Storbritannia og Frankrike. Landene er blant Ukrainas fremste støttespillere i kampen mot den russiske invasjonsstyrken.

Den russiske utenriksministeren hevder landene er besatt av å påføre Russland et strategisk nederlag, og at støtten tar maktene nærmere en konflikt hvor man risikerer å se bruk av atomvåpen.

– Vesten balanserer på en farlig kant som kan ende med en direkte konflikt mellom atommakter, noe som kan få fatale konsekvenser, sier Lavrov ifølge Reuters.

– Vi ser en alvorlig strategisk risiko i dette, legger han til.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

Amerikansk støttepakke

Lavrovs uttalelse kommer bare to dager etter at Representantenes hus i USA vedtok en større støttepakke til Ukraina. Støttepakken på 61 milliarder dollar, tilsvarende om lag 600 milliarder kroner, ble godkjent etter måneder med venting. Støttepakken kommer i tillegg til en rekke andre støtte- og våpenpakker Ukraina har motatt fra landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort tid etter godkjennelsen var et faktum, kom det en uttalelse fra Kreml:

– Det vil berike USA enda mer og ødelegge Ukraina ytterligere, ved å drepe enda flere ukrainere på grunn av regimet i Kyiv, sa Kreml-talsmann Dimitrij Peskov lørdag.

I løpet av krigen har også Storbritannia og Frankrike bidratt med våpen og annet utstyr til ukrainske styrker. Frankrikes president Emmanuel Macron uttalte i mars at det kan bli aktuelt å sende vestlige soldater til Ukraina, noe som både USA og Nato senere omtalte som uaktuelt.

Se video: Ukrainske soldater overgir seg

Kremls atomsabel

Lavrov er ikke den eneste på Vladimir Putins kontaktliste som har raslet med atomsabelen i forbindelse med Ukraina-krigen.

Russlands tidligere president Dimitrij Medvedev er kanskje den mest aktive, og kommer stadig med nye dommedagsprofetier hvor skylden for et eventuelt «atom-armageddon» gjerne rettes mot Vesten.

Medvedev tjenestegjør for tiden som nestleder i Russlands sikkerhetsråd.