Russland-ekspert: – Jeg er bekymret

Ukrainske soldater fra den 80. separate luftbårne angrepsbrigade avfyrer en D-30-kanon mot russiske stillinger ved frontlinjen, nær Klisjchiivka i Donetsk-regionen, lørdag 2. mars 2024
Ukrainske soldater fra den 80. separate luftbårne angrepsbrigade avfyrer en D-30-kanon mot russiske stillinger ved frontlinjen, nær Klisjchiivka i Donetsk-regionen, lørdag 2. mars 2024 Foto: Efrem Lukatsky / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke utelukke en form for russisk gjennombrudd gjennom sommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier sjefsforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll.

Han mener sannsynligheten for at russiske styrker klarer å bryte gjennom de ukrainske forsvarslinjene, har økt etter at Vestens våpenhjelp er redusert, spesielt som følge av den hittil fastlåste politiske situasjonen i USA.

– Det vil være veldig alvorlig

En ukrainsk soldat holder et MANPADS (Man-Portable Air-Defence Systems) «Stinger» luftvernvåpen mens han søker etter mulige luftmål, ombord på en patruljebåt i Svartehavet 18. desember 2023. (Foto: Anatolii Stepanov / AFP) Foto: Scanpix
En ukrainsk soldat holder et MANPADS (Man-Portable Air-Defence Systems) «Stinger» luftvernvåpen mens han søker etter mulige luftmål, ombord på en patruljebåt i Svartehavet 18. desember 2023. (Foto: Anatolii Stepanov / AFP) Foto: Scanpix

– Jeg er bekymret. Vi står nok ikke foran et russisk gjennombrudd i april eller mai, men hvis det ikke kommer mer ammunisjon fra Vesten, spesielt USA, eller det tsjekkiske initiativet fungerer, så kan vi ikke utelukke en form for russisk gjennombrudd gjennom sommeren. Det vil være veldig alvorlig.

Les alt om krigen i Ukraina her

– Burde Vesten, EU og Nato ha reagert raskere på den russiske aggresjonen?

– Ting skulle bestandig ha skjedd fortere, men det er mange byråkratiske og politiske hindre underveis. Ting tar tid, men i ettertid kan man si at Ukraina selvsagt burde fått mer hjelp tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Putin satte inn en hel bataljon med tanks: Så slo ukrainsk brigade grusomt tilbake

– Det er absolutt en akilleshæl

– Som luftvern?

– Det er absolutt en akilleshæl. Mangel på luftvern fører til større sivile tap og ødeleggelse. Vi ser nå at Russland bruker mer fly til støtte for bakkestyrker enn tidligere i krigen. Det henger sammen med ukrainernes mangel på luftvern.

– Vil en ny støttepakke fra USA snu krigslykken i Ukrainas favør?

– Hvis de får nok våpen og ammunisjon, så vil de trolig klare å stoppe den russiske fremgangen og hindre et russisk gjennombrudd. Jeg tror imidlertid ingen ser for seg at Ukraina umiddelbart skal gå på offensiven. Da må de ha mer folk, og den nye mobiliseringsloven kan bidra til dette. Men nye styrker skal også trenes opp. Å gjenta motoffensiven de prøvde på i fjor, er det ingen vits i. Ukraina er klok av skade etter erfaringene de gjorde seg da.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Oberstløytnant Paasikivi om Putins trusler: – Da blir det 3. verdenskrig

Video: Ukrainske soldater overgir seg

– Det kan skje rimelig fort

– Hvor raskt kan hjelpen fra USA komme?

– Som jeg har forstått det kan de ta det direkte fra lager. Pengene som er avsatt gjør at USA kan bygge opp sine egne lagre. Hvis det stemmer, så kan leveransene til Ukraina skje rimelig fort. Det er også snakk om å gi Ukraina langdistanse-missilet ATACMS.

Bukkvoll er overrasket over nyheten om at Ukraina skal ha skutt ned et russisk strategisk bombefly av typen Tu-22M3 fredag. Angrepet på flyet skal ha blitt gjennomført av antiluftmissil-enheter i samarbeid med ukrainsk etterretning.

– Det er imponerende, og er trolig en blanding av dyktighet og flaks. Dette er selvsagt et tap for Russland. Slik fly er fryktelig dyre, men russerne har ganske mange av samme typen. Dette er først og fremst et prestisjenederlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Sergej Lavrov: Russland fortsatt vil ha et russisk Ukraina

– Det største problemet for Russland

– Hvorfor klarer ikke russerne å rykke raskere frem hvis de overlegne på antall soldater og tilgang på ammunisjon?

– Ukrainerne er i forsvarsposisjon. Selv om de har lite ammunisjon, sammenlignet med russerne, er de ikke helt tomme. Jeg tror det skal gå lang tid før de er det, men de skyter mindre for å holde ut lenger. I tillegg har Ukraina miner og droner. Særlig dronene har vært veldig avgjørende, fordi det kan delvis kompensere for mangel av artilleriammunisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vist seg at droner er svært effektivt mot russiske kjøretøy, noe som ser ut til å bli det største problemet for Russland. De taper mange pansrede kjøretøy. Samtidig produserer Ukraina droner i stort omfang. Ettersom produksjonen foregår over hele Ukraina, klarer ikke russerne å finne eller bombe alle stedene hvor dronene settes sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Volodymyr Zelenskyj: – Putin vil forsøke å knekke oss i år

Har mistenkt ukrainsk overdrivelse

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Olga Maltseva / AFP
Russlands president Vladimir Putin. Foto: Olga Maltseva / AFP

– Har Zelenskyj og andre i den ukrainske ledelsen overdrevet mangelen på ammunisjon?

– Ja, det har jeg mistenkt at de har gjort. Samtidig tror jeg det er alvorlig. Du kan se det på skuddtakten. Dersom de hadde hadde hatt mer ammunisjon tilgjengelig, ville de også ha skutt mer enn de gjør i dag. Det er jeg sikker på. Lite ammunisjon går utover personellet for å holde stillingen, så det er nok et reelt problem. Samtidig ønsker de nok å vekke USA og Europa.

Les: Finlands nye forsvarssjef, general Janne Jaakkola: Putin vil teste Nato-samholdet

– Spørsmålet er hva som skjer hvis Trump vinner

– Emmanuel Macron har antydet at vestlige soldater kan bli satt inn i Ukraina, og at Ukrainas skjebne blir sett på som et eksistensielt spørsmål for Frankrike?

– Det er foreløpig ingenting som tyder på at Nato-styrker vil bli sendt til Ukraina. Spørsmålet er hva som skjer hvis Trump vinner presidentvalget i USA. Hvis det betyr at USA trekker seg fra hele greia, så blir spørsmålet for Europa om de skal veie opp for at amerikanerne blir borte. Da kan situasjonen og tiltakene bli mer radikale. Men før dette skjer, tror jeg ikke spørsmålet om Nato-soldater vil komme på dagsorden, sier Tor Bukkvoll.