Britisk etterretning: Russland har problemer med prestisjevåpen

Flere russiske Tu-95 bombefly skal være stasjonert i Saratov. Disse kan avfyre Kh-101-missilene.
Flere russiske Tu-95 bombefly skal være stasjonert i Saratov. Disse kan avfyre Kh-101-missilene.  Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP / NTB / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rakettene skal være hyppig brukt mot Ukraina, nyligst under angrep mot energiinfrastruktur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

31. mars rapporterte ukrainske medier at et russisk missil hadde truffet bakken i Saratov Oblast, sør i Russland , etter et utført rakettangrep mot Ukraina. Storbritannias forsvarsdepartement har analysert bildene, som skal vise rester av raketten.

Det mange først trodde var en del av et ukrainsk ubemannet fartøy, har ifølge britene vist seg å trolig være deler av en av Russlands Kh-101 missiler, også kjent som AS-23a Kodiak.

Her kan du lese mer om Ukraina-krigen!

– Det er høyst sannsynlig at vrakrestene var et resultat av en funksjonsfeil fra en av Russlands egne missiler, som ble avfyrt mot Ukraina tidligere den dagen, skriver det britiske forsvarsdepartementet på X.

Russland har flere flybaser for strategiske bombere og langdistansevåpen i Saratov. Basen Engels-2, hvor det er utført flere angrep mot Ukraina fra, ligger rett ved byen Saratov. Denne basen har også vært et mål for flere ukrainske angrep på russisk territorium, skriver Newsweek.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Håner russerne: «Hvor mange droner trengs for å sprenge en panservogn?»

– Indikerer trøbbel

Ifølge britene er Kh-101 Russlands ypperste presisjonsvåpen, med en rekkevidde på opp til 4000 kilometer. Rakettene skal være hyppig brukt mot Ukraina, nyligst under angrep mot energiinfrastruktur.

– De antatte funksjonsfeilene av slik en prestisjemissil indikerer trøbbel i produksjonen, trolig som en konsekvens av sanksjoner og et hastverk for å møte etterspørselen av konflikten, konkluderer britene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Ukrainas luftforsvar skal Russland ha avfyrt over 8000 raketter siden krigen startet i februar 2022.

– Russland presser

Forrige uke, etter et to dager langt utenriksministermøte for Nato-landene, sa Jens Stoltenberg at situasjonen på slagmarken i Ukraina er alvorlig.

Den siste tiden har Russland latt bomber og missiler regne over Ukraina, og flere steder har de russiske styrkene greid å trenge fram. Samtidig har ukrainerne i lengre tid slått alarm om at de mangler både ammunisjon og luftvern.

– Vi ser at Russland nå presser på langs frontlinjen, sier Stoltenberg.

Ifølge eksperter fra amerikanske Institute for the Study of War har Russland siden oktober tatt kontroll over 500 nye kvadratkilometer i Ukraina.