Amerikansk delstat vedtar «chemtrail»-lov

Kondensstriper fra fly har i flere tiår skapt frykt hos enkelte personer som ikke er trygge på hva som ligger igjen i luften. Ifølge meteorologen er det kun vanndråper som fryser til is etter å ha blitt varmet opp av flymotoren.
Kondensstriper fra fly har i flere tiår skapt frykt hos enkelte personer som ikke er trygge på hva som ligger igjen i luften. Ifølge meteorologen er det kun vanndråper som fryser til is etter å ha blitt varmet opp av flymotoren. Foto: Tony Gentile / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske delstaten Tennessee har stemt gjennom en lov tilsynelatende basert på en gammel konspirasjonsteori.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Loven forbyr at man «med intensjon injisering, utslipp eller spredning av kjemikalier i luften». Det nevnes ikke eksplisitt såkalt «chemtrails», som ifølge konspirasjonsteorier er giftige stoffer som med vilje slippes ut av fly.

Loven skal hindre «påvirkning på temperatur, vær eller intensiteten til sollys», står det i lovforslaget ifølge BBC. Den venter fortsatt på å signeres av guvernør Bill Lee (R) og vil da tre i kraft fra 1. juli.

Det er ventet av guvernør Bill Lee (R) signerer lovforslaget om kjemikalier i luften om kort tid. Foto: George Walker Iv / AP
Det er ventet av guvernør Bill Lee (R) signerer lovforslaget om kjemikalier i luften om kort tid. Foto: George Walker Iv / AP

Forslaget ble lagt frem av republikaneren Steve Southerland og selv om den ikke nevner konspirasjonsteoriene, har flere av dem kommet frem under behandlingen av lovforslaget.

Ifølge BBC var det en rapport fra myndighetene om modifikasjon av solstråler som fikk støttespillerne av lovforslaget til å spille forslaget inn. Teorien om modifikasjon av solstråler går på at man lager kunstige skyer ved å bruke aerosoler som reflekterer mer sollys og dermed bremser oppvarmingen av kloden. Det hvite hus har vært tydelige på at det ikke er noen planer om å etablere forskningsprosjekter som utforsker mulighetene for modifisering av solstråler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av vitnene som uttalte seg i høringsrundene viste til informasjon som senere har vist seg å være løse konspirasjonsteorier uten grunnlag i fakta.

– Ingen bevis

Ifølge en undersøkelse fra 2019 mente 8 prosent av amerikanere at de «trodde sterkt på» at myndighetene brukte kjemikalier til å kontrollere befolkningen. I tillegg var det ytterligere 11 prosent som «i noen grad» trodde på samme teori.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen bevis for at noen pumper kjemikalier inn i fly. Om dette var en diger konspirasjon for å gjøre disse tingene, tror du ikke noen ville varslet? utbryter Alan Robock, en klimaforsker ved Rutgers universitetet til The Guardian.

Se video fra arkivet: Mystisk sky-fenomen forbløffer

Han peker også på at forslaget vil være umulig å håndheve all den tid delstaten ikke kan styre vær og vind.

– Det vil ikke utgjøre noen forskjell på noen som helst måte. Hvordan kan de i det hele tatt håndheve det? Hva om noen brukte «chemtrails» i Kentucky og vinden blåste det over Tennessee? Hva skulle de gjort? spør han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kondensstriper

Stripene som av og til kommer bak fly høyt oppe i luften er kondensstriper, helt enkelt vann som fryser til is.

– Det er ispartikler som blir til når den varme eksosen skyter ut av flymotoren, og møter den veldig kalde luften på 10 kilometers høyde slik at luften blir avkjølt, sa Meteorolog Isak Slettebø i StormGeo til TV 2 tidligere i vår.

– Så må vanndampen kondensere. Den må bli til vanndråper som blir til is med en gang.

Bortkastet tid

Til BBC sier demokraten John Ray Clemmens at flere av hans kollegaer i delstatssenatet tror på konspirasjonsteorier som QAnon og teorier om vaksiner i mat.

– Dette er dessverre ingenting nytt. Det er mange ting vi kunne gjort for å redusere kostnadene for våre arbeidsfolk, men vi kaster bort tiden på dette, sier han til BBC.

I et svar sier en talsperson for Monty Fritts, som har sponset forslaget, at «Ingenting som hjelper oss sikre at vår luft, vann og jord er renere, kan være bortkastet tid».