USA-ekspert: – Det er en betydelig intern opposisjon i det republikanske partiet

– Jeg tror USA er overmodent for et nytt og tradisjonelt sentrum-høyre-parti. Jeg tror vi vil se det dukke opp i løpet av de neste 5-6 årene, sier professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet. På bildet taler Donald Trump under et valgkampmøte i Ohio lørdag 16. mars 2024.
– Jeg tror USA er overmodent for et nytt og tradisjonelt sentrum-høyre-parti. Jeg tror vi vil se det dukke opp i løpet av de neste 5-6 årene, sier professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet. På bildet taler Donald Trump under et valgkampmøte i Ohio lørdag 16. mars 2024. Foto: Jeff Dean / AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump ser ut til å ha et jerngrep på sine partifeller, men blant partiets medlemmer finnes det en betydelig opposisjon. Det kan bli utslagsgivende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en betydelig intern opposisjon på anslagsvis 20 prosent av republikanerne. Det har det vært siden 2016. Men de resterende 80 prosentene er nok til å vinne en stang-inn-seier i presidentvalget, slik Trump gjorde i 2016. I 2020 ble det stang ut, sier professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet.

Han forklarer det store interne spriket i GOP slik:

– Så lenge USA bare har ett stort sentrum-høyre parti, har de interne motstanderne ingen andre alternativer å stemme på. For dem er det mye større politisk avstand til Joe Biden enn Donald Trump.

– Trump er bevisst provoserende og tvetydig

I sine siste valgkamptaler har Trump snakket om egne vinnersjanser og utsiktene til en ny presidentperiode i Det hvite hus. Han hevder USA risikerer et «blodbad» hvis han taper.

– Trump er bevisst provoserende og tvetydig i måten han snakker på, så vi kan ikke legge for mye i noen enkeltuttalelse. Å holde seg i mediesøkelyset er selve Trumps politiske vinneroppskrift. «Blodblad»-utsagnet virket å handle om bilindustrien. Men ordbruken føyer seg inn i en lang rekke av lignende språkbruk. Han viste etter 2020-valget hvor langt han er villig til å gå, og det plasserer ham i en annen kategori enn alle sine 44 forgjengere, mener Hilmar Mjelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Hva skjer om Donald Trump vinner valget i USA?

– Trumps vinnersjanser er styrket

– Hvor står Trump etter de pågående rettssakene? Han er jo dømt til å betale erstatning, og har mottatt gigantkrav etter å ha blåst opp verdiene på sine eiendommer?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har ingen påviselig effekt. Han har ledet over Biden i et halvt år på meningsmålingene. Samtidig bidrar det til at han ser ut å ha et tak på 47 prosent av velgermassen, men ikke høyere. Men det kan endre seg.

– Er Trumps sjanse til å vinne styrket eller svekket?

– Styrket. Han ligger bedre an på målingene enn han gjorde i 2016 og 2020. Det virker som at velgerne har bestemt seg for å kaste Biden, hvis vi ser på meningsmålingene. Trump har ledet sin september.

– Et tidsspørsmål før vi ser et nytt konservativt parti i USA

– Mike Pence nekter å støtte Trump, var det som forventet?

– Ja. Men gitt så mange tidligere nære Trump-medarbeidere som har brutt med han, og Nikki Haleys betydelige støtte i primærvalgene, tror jeg det bare er et tidsspørsmål før vi ser et nytt konservativt parti i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et tredje parti har meldt seg på. Har de noen sjanse ogrelevans, eller er amerikanerne tilfreds med topartisystemet?

– Jeg tror USA er overmodent for et nytt og tradisjonelt sentrum-høyre-parti. Jeg tror vi vil se det dukke opp i løpet av de neste 5-6 årene.

– Vi ser helt klart en mye mer offensiv mediestrategi fra Biden

– Er det en fordel eller en ulempe for Demokratene og Joe Biden at Trump er motkandidat?

– Med unntak av 2008-valget har presidentvalgene siden år 2000 vært svært jevne. Det forteller oss at kandidatene ikke betyr all verden. Vi må anta at hvert parti vil få 45-48 prosent av stemmene, uansett hvem de nominerer.

– Biden har virket litt mer «på hugget» i det siste, er du enig i det, tar han seg ekstra sammen nå?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, vi ser helt klart en mye mer offensiv mediestrategi fra Biden. Men vi vet ikke hvordan Biden personlig vil klare seg i valgkampen, for i 2020 tvang pandemien ham til å holde seg hjemme det meste av valgkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Her surrer Trump med navn: Hevder han gjør det med vilje

– Trump fremstår som mannen som lover å rydde opp

– Hvordan vil amerikanske velgere respondere hvis valgkampen blir mer polarisert og skitten?

– Amerikanske presidentvalg har alltid vært skitne. I land som har presidentstyre som statsskikk blir det gjerne sånn, fordi det er mye mer et «vinneren-tar-alt»-system

– Er majoriteten av amerikanske velgere tilbøyelige til å velge Trump som president til tross for alle skandalene og de forrige fire år som president?

– Ja, fordi presidentvalg er som en folkeavstemning på sittende president, nesten litt uavhengig av hvem motkandidaten er. Det er kaos i verden, og Trump fremstår atter en gang som mannen som lover å rydde opp. Det er budskap som har appell.

– Det gamle republikanske partiet er dødt

– Er det noen i GOP som kan «bremse» Trump?

– Nei. Det gamle republikanske partiet er dødt. Vi kan egentlig omdømme det til Trump-partiet. Trump kommer til å være en stor faktor i amerikansk politikk så lenge han lever, tror jeg.

– Hva tror du – vinner Trump valget i november?

– Det ser ut til at tredjekandidater kan bli en avgjørende faktor i årets valg. Trolig vil de vinne stemmer Biden ellers ville ha fått. Jeg kan lett se for meg at både Biden og Trump trekker det lengste strået, der utrolig mange enkeltfaktorer kan bli avgjørende.