Obama advarer mot algoritmene

USAs tidligere president Barack Obama er bekymret over at algoritmer gir oss de nyheter vi ønsker å få, ikke de vi burde ha fått. Dette bildet er fra da han besøkte Oslo Business Forum i 2018. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
USAs tidligere president Barack Obama er bekymret over at algoritmer gir oss de nyheter vi ønsker å få, ikke de vi burde ha fått. Dette bildet er fra da han besøkte Oslo Business Forum i 2018. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs tidligere president Barack Obama mener sosiale mediers skreddersydde nyheter utgjør en trussel mot demokratiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sosiale medier som Facebook, X/Twitter og Tiktok får man de nyhetene som algoritmene mener at man ønsker, ikke de man nødvendigvis burde ha fått. Dette er bare ett av flere store problemer for demokratiet, mener Barack Obama, som fredag besøkte Næstvedt i Danmark.

Der snakket han om verdens store utfordringer foran 3800 gjester.

Grå hår

– Jeg vet godt at jeg har fått grå hår, men jeg er ikke så gammel. Da jeg vokste opp i USA hadde vi tre store TV-kanaler og noen få radiostasjoner, fortalte han.

– Alle fikk i bunn og grunn nyhetene fra samme sted. Det var ikke et perfekt system, men vi hadde felles historie og en felles oppfatning om fakta, fortsatte han.

– Vi kunne debattere slike ting som Vietnamkrigen, men det var ingen som tvilte på at vi var i krig i Vietnam, sa Obama.

Tvil om fakta

I dag blir det til stadighet reist tvil om fakta, påpekte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå kan folk få informasjon fra et uendelig antall steder. Ikke bare kan man velge og vrake hvilken informasjon og hvilke historier man ønsker, men en algoritme er også laget for å gi det til deg. Dette får deg til å tro at det du mener, er rett, sa Obama.

I tillegg til desinformasjon og en skjev tilgang til nyheter, er økonomisk ulikhet og en befolkning der flere og flere har innvandrerbakgrunn indirekte med på å fremme motstand mot demokratiet, mener Obama.