Etterretning: Russland vil doble antall kampstyrker langs grensen til Nato

Russlands president Vladimir Putin, forsvarsminister Sergej Sjojguog leder av den russiske hærens hovedavdeling for kampforberedelse, Ivan Buvaltsev, under en militærøvelse ved Kirillovsky-skytefeltet i Leningrad-regionen.
Russlands president Vladimir Putin, forsvarsminister Sergej Sjojguog leder av den russiske hærens hovedavdeling for kampforberedelse, Ivan Buvaltsev, under en militærøvelse ved Kirillovsky-skytefeltet i Leningrad-regionen. Foto: Ria Novosti / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Putin-regimet planlegger å øke den militære tilstedeværelsen langs Natos østflanke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver Reuters.

Russland forbereder seg på militær konfrontasjon med Vesten i løpet av det neste tiåret, men kan bli avskrekket av en motoppbygging av væpnede styrker i Nato-land.

Det er en av konklusjonene til Estlands etterretningstjeneste. Estland, Litauen og Latvia blir av flere militære eksperter ansett på hovedmål dersom Russland skulle vurdere et angrep på .

Les alt om krigen i Ukraina

– Vurderingen er basert på russiske planer om å doble antall styrker stasjonert langs grensen til Nato-medlemmene Finland og de baltiske statene Estland, Litauen og Latvia, sa sjefen for etterretningstjenesten, Kaupo Rosin, under presentasjonen av Estlands nasjonale sikkerhetstrusselrapport.

Ruster opp i rekordfart

Ifølge ny etterretning anses det som sannsynlig at Russland vil være i væpnet konflikt med Nato i løpet av neste tiår. Det baseres blant annet på at Russland har satt sin økonomi og industri i krigsmodus. Dermed vil det russiske militære rustes opp i rekordfart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig vil Natos motsvar og evne til avskrekking være helt avgjørende for hvor stor risiko Putin-regimet vil ta i fremtiden. Etter to års krig med Ukraina ligger mye av den russiske hæren med brukket rygg etter tap av hundretusener av soldater og tusenvis av sine beste offiserer.

Har mistet 3.000 stridsvogner

– Hvis vi ikke er forberedt, vil sannsynligheten for et militært russisk angrep være mye høyere enn uten noen forberedelse, påpeker etterretningssjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge International Institute for Strategic Studies (IISS) i London har Russland mistet om lag 3.000 stridsvogner. Dette kommer i tillegg til enorme mengder militært utstyr, inkludert rakettsystem, artilleri og andre våpensystem. Ukrainske styrker har også ødelagt anslagsvis 25 marinefartøy, inkludert Svartehavsflåtens flaggskip «Moskva». I tillegg er en ubåt ødelagt, samt flere av Russlands største landgangsfartøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Russisk drone treffer under redningsaksjon: – Kjør for faen!

«Høyst usannsynlig på kort sikt»

På denne bakgrunn, og det faktum at Russland må beholde store troppestyrker i Ukraina, konkluderer den estiske E-tjenesten slik:

«Et militært angrep fra Russland er høyst usannsynlig på kort sikt».

Under et besøk i Polens hovedstad sa Estlands utenriksminister, Margus Tsahkna, at hverken Estland, Litauen eller Latvia oppfatter Russland som en umiddelbar trussel, skriver Kyiv Independent.

– Men vi må forstå at den russiske krigsmaskinen har startet i full skala. Putin kontrollerer alt nå.

Forventer en dobling av russiske styrker

Estiske hærsoldater marsjerer under Uavhengighetsdagen i Tallinn. Foto: Ints Kalnins / Reuters
Estiske hærsoldater marsjerer under Uavhengighetsdagen i Tallinn. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Lederen for Estlands etterretningstjeneste, Kaupo Rosin, understreker at Russland for øyeblikket ikke er villig til å gjennomføre noen militære aksjoner mot Nato, men at vi de neste årene vil se en betydelig oppbygging av den russiske kampkraften tett opptil Nato-land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russland planlegger å øke militærstyrken langs grensen til de baltiske statene, men også den finske grensen. Vi vil høyst sannsynlig se en økning, kanskje en dobling. Vi vil se en økning i marinefaryøy, stridsvogner, artillerisystemer i løpet av de kommende årene.

Danmarks forsvarsminister advarer

Det antas at antall tropper Russland har stasjonert på grensen til Estland trolig vil dobles fra 19.000 soldater, som var antallet før invasjonen av Ukraina i 2022. Langs den 1340 kilometer lange grensen til Finland er det også ventet en betydelig russisk tilstedeværelse.

Danmarks forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, advarte i forrige uke om muligheten for et russisk angrep innen tre til fem år. Han baserte dette på ny informasjon» som har fremkommet den siste tiden.