Kvinne dømt til 27 års fengsel for bombeaksjon i St. Petersburg

Darja Trepova snakker med sin forsvarer i retten i St. Petersburg torsdag. Foto: Dmitrij Lovetskij / AP / NTB
Darja Trepova snakker med sin forsvarer i retten i St. Petersburg torsdag. Foto: Dmitrij Lovetskij / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ung russisk kvinne er dømt til 27 års fengsel for bombeattentatet der en kjent militærblogger ble drept i St. Petersburg i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommen mot Darja Trepova (26) falt i en domstol i den russiske byen torsdag. Hun er blant annet funnet skyldig i terrorisme.

Militærbloggeren Vladlen Tatarskij ble drept da en bombe eksploderte på en kafé i den russiske storbyen i april i fjor. Over 20 sårede ble innlagt på sykehus, ifølge russiske helsemyndigheter. Tre skal ha blitt alvorlig skadd.

Sjef for leiesoldatgruppen Wagner, Jevgenij Prigozjin, som døde i en flystyrt i fjor sommer, var tidligere eier av kafeen, ifølge nettstedet Fontanka.

Bomben var skjult i en byste av Tatarskij som han fikk av Trepova. Hun har forklart at hun trodde det var avlyttingsutstyr i bysten og at hun handlet på oppdrag fra en person i Ukraina.

Tatarskij var kjent for sin støtte til Russlands krig mot Ukraina. Russland har anklaget Ukraina for å stå bak bombeattentatet, noe ukrainske myndigheter verken har bekreftet eller avvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvareren i saken har argumentert med at Trepova er et offer siden hun bare satt noen meter unna da bomben eksploderte. Dermed risikerte hun selv å bli drept eller såret.

Dagen etter bombeeksplosjonen ble hun pågrepet etter å ha overnattet i leiligheten til en kamerat av ektemannen. Kameraten ble torsdag dømt til ett år og ni måneders fengsel.