Apple gir etter for EU-regler – ny Iphone bruker USB-C

Apple-sjef Tim Cook presenterte nye produkter tirsdag. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB
Apple-sjef Tim Cook presenterte nye produkter tirsdag. Foto: Jeff Chiu / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 15. utgaven av Apples velkjente Iphone har fått samme ladekontakt som konkurrentene – USB-C. Nye EU-krav ligger bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Apple har i det lengste holdt på sin egen variant, den såkalte Lightning-pluggen.

I fjor besluttet imidlertid EU at alle nye telefoner fra høsten 2024 skal kunne lades med USB-C. Formålet er å få bukt med problemet med mange forskjellige ladestandarder, og dermed både spare penger og sørge for mindre avfall.

– USB-C har blitt en universelt akseptert standard. Så vi bringer derfor USB-C til Iphone 15, sa Kaiann Drance, som er visepresident for markedsføring av Iphone, under lanseringen.

Mange har imidlertid påpekt at skiftet i starten vil føre til at en generasjon ladere ikke lenger vil kunne brukes. Apple kunngjorde som svar på dette flere miljøtiltak, som er ment å gjøre driften mer bærekraftig.

I en video som ble spilt av under produktlanseringen, skrøt teknologikjempen av innsatsen, skriver CNN. Der ble det blant annet sagt at bruken av lær fases ut, og at plastemballasje skal droppes. Selskapet har også planer om å redusere CO2-utslippene.

Under Iphone-lanseringen var et av salgspoengene at batteriet inneholder resirkulert kobolt.

Nye varianter av Apple Watch ble også lansert tirsdag, blant annet toppmodellen Apple Watch Ultra 2 med en prislapp på 799 dollar.