Ny rapport sår tvil om konklusjoner før rettssak om Maradonas død

Diego Maradonas død skal opp i retten. Foto: Carlos Hernandez / AP / NTB
Diego Maradonas død skal opp i retten. Foto: Carlos Hernandez / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny medisinsk rapport knyttet til Diego Maradonas død har dukket opp som uromoment foran rettssaken mot legene som behandlet fotballegenden før hans bortgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maradona døde i november 2020. Kort tid i forveien hadde han vært innlagt på sykehus, der han ble operert for hjerneblødning.

Argentinsk påtalemyndighet har tatt ut drapstiltale mot åtte medisinere for å ha medvirket til legendens død. Det er blant annet anført at helsepersonellet ikke gjorde forsøk på å redde Maradonas liv.

Maradonas personlige lege Lepoldo Luque er blant de åtte tiltalte i saken. Den nye medisinske rapporten som ble utgitt mandag av legen Pablo Ferrari, er utarbeidet på oppdrag fra Luque.

I rapporten konkluderer Ferrari med at Maradonas raske hjerterytme enten hadde en naturlig forklaring eller stammet fra en «ekstern» faktor, muligens et stoff som kokain. Maradona var kjent for å ha misbrukt kokain tidligere.

Ferrari skriver videre at han ikke har kunnet utarbeide en toksikologisk rapport basert på Maradonas utilstrekkelige urinprøve.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bestrider funn

Funnene motsier samtidig resultatene et medisinsk panel på 20 medlemmer kom til i 2021. De var utnevnt for å etterforske Maradonas død.

I rapporten som kom ut av det arbeidet, ble Maradonas medisinske team anklaget for å ha opptrådt på en «upassende, mangelfull og hensynsløs måte», og at fotballegenden ble etterlatt i smerter og uten hjelp i mer enn 12 timer før sin død.

Ferraris rapport bestrider imidlertid alvorlighetsgraden i den episoden og hevdet at den urytmiske hjertefrekvensen ikke kan ha utløst smerte i mer enn «noen få minutter eller høyst noen få timer».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette markerer en radikal vending i saken, sier advokaten Vadim Mischanchuk, som representerer Maradonas psykiater Agustina Cosachov, til lokale medier.

Cosachov er også tiltalt i saken.

– Episoden går fra å være en hjertehendelse som varte i mange dager til en som varte i minutter, sier Mischanchuk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lange fengselsstraffer?

Påtalemyndigheten kritiserer på sin side Ferrari-rapporten som ble sammensatt i løpet av 72 timer og anklager legen for å neglisjere fire års arbeid til fordel for «en minimal bit med bevis fra forsvaret».

– Dette er ingen vending i saken, uttaler påtalemyndigheten.

Ved siden av legen Luque er det tatt ut tiltale mot en psykiater, en psykolog, en lege som koordinerte Maradonas hjemmesykepleie, en oversykepleier, to sykepleiere og en lege i saken.

En av de tiltalte sykepleierne, Dahiana Gisela Madrid, sa i et rettsmøte i fjor sommer at Maradona ble forsømt av legene sine.

De åtte medisinerne risikerer fengselsstraffer fra åtte til 25 år. Rettssaken er satt til å starte 4. juni.