Ber Norge gå tyngre inn for å redde Ukraina: – Trusselen rykker nærmere

Soldater fra den ukrainske «Akilles»-bataljonen tilhørende den 92. angrepsbrigaden, styrer en angrepsdrone nær byen Chasiv Yar i Donetsk-regionen, 1. mai 2024, hvor det pågår svært harde kamper.
Soldater fra den ukrainske «Akilles»-bataljonen tilhørende den 92. angrepsbrigaden, styrer en angrepsdrone nær byen Chasiv Yar i Donetsk-regionen, 1. mai 2024, hvor det pågår svært harde kamper. Foto: Genya Savilov / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er blant landene som gir mest til Ukraina. Likevel kommer det signaler om at Norge svikter når det gjelder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge har en økonomisk situasjon som er få andre naboer forunt. Likevel går stadig flere av våre naboland forbi oss i Ukraina-støtten. Norsk økonomi har fått et betydelig løft gjennom høy olje- og gasspris som følge av Russlands angrepskrig.

Det skriver leder for Ukraina-programmet ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, og forsker ved Ukraina-programmet på Forsvarets høgskole, Tobias Sæther.

Sammen har de skrevet kronikken «Så mye må Nansen-programmet økes med for å gjøre en forskjell på slagmarken i Ukraina» i Aftenposten.

– Tiltakene er utilstrekkelige

De mener det haster med å bla dypere i den norske lommeboka for å unngå at Putins Russland overkjører Ukraina og dermed truer den europeiske sikkerhetsordenen. Forskerne advarer om at krigen kan bety slutten for Ukraina, og at alle krefter nå må settes inn for å slukke brannen raskest mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge som småstat og grensestat til Russland er helt avhengig av at grenser ikke endres med våpen i hånd. Norske trusselvurderinger er gode, men tiltakene er utilstrekkelige for å ha nevneverdig effekt på slagmarken. En kraftig styrking av Nansen-programmet er det mest effektive tiltaket for å beskytte vår sikkerhet nå og i fremtiden, konkluderer Røseth og Sæther.

Video: Mener dette tvinger russerne til å holde seg unna

​Nato-topp: – Det er ikke for sent for Ukraina

Ifølge Natos øverste militærsjef, admiral Rob Bauer, er det fortsatt ikke for sent for Ukraina å snu krigen til sin fordel, og gi russerne betydelig motstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– ​​Det er ikke for sent for Ukraina. Russerne har gjort fremskritt, men det er fortsatt ganske begrenset og fortsatt ikke strategisk. Ukraina trenger ikke nødvendigvis å tape krigen, sier Bauer til det belgiske mediet VRT.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Bauer er det viktigste for Ukraina at vestlige land er utholdende i sin støtte.

– Det viktigste er at vi fortsetter å gi bistand. Jo lenger krigen varer, jo vanskeligere blir den. Mange land har levert våpen og ammunisjon fra egne lagre i to år, men de er ikke uendelige, advarer Bauer.

– Den direkte militære trusselen rykker nærmere Norge

Ifølge den siste ekstrabevilgningen til Ukraina, skal Norge gi ytterligere syv milliarder kroner til Ukraina. Likevel mener forskerne ved Forsvarets høgskole at dette er alt for snaut i den svært alvorlige situasjonen hvor Ukraina presses på defensiven.

– Den nylig fremlagte langtidsplanen for Forsvaret er krystallklar på at det mest effektive sikkerhetstiltaket er militær støtte til Ukraina. Analysen er troverdig: En seier i Ukraina vil begrense Russlands ambisjoner. Svikter vår og Vestens støtte til Ukraina vil den direkte militære trusselen rykke nærmere Nato og Norge, skriver Tom Røseth og Tobias Sæther.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre: – Nå handler det om å levere ganske umiddelbart

Nato øverste militære sjef, Robert Bauer, mener det ikke er for sent for Ukraina å vinne krigen. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB Foto: NTB
Nato øverste militære sjef, Robert Bauer, mener det ikke er for sent for Ukraina å vinne krigen. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB Foto: NTB

Da statsminister Jonas Gahr Støre la frem nyheten om fremskyndet støtt til Ukraina med syv milliarder kroner, sa han dette:

– Økningen blir fordelt på seks milliarder kroner til militær støtte og en milliard kroner til den sivile delen av programmet. Dette skal bidra til å styrke Ukrainas forsvarslinje og muligheten til å beskytte byer, sykehus og sentral infrastruktur. Nå handler det om å levere ganske umiddelbart på dette med luftvern. Vi får daglig nyheter om at ukrainere våkner til at boligblokker, sykehus og kraftverk er truffet av russiske missiler. De må kunne forsvare seg mot dette, sa Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge kan spille en nøkkelrolle i Ukraina

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning, og leder for Ukraina-programmet, ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvaret
Tom Røseth, hovedlærer i etterretning, og leder for Ukraina-programmet, ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvaret

Tom Røseth og Tobias Sæther i Ukraina-programmet ved Forsvarets høgskole, mener dette likevel ikke er nok. I stedet anbefaler de at Nansen-programmets ramme økes til 250 milliarder kroner over en femårsperiode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Usikkerhet rundt USAs støtte gjør at Norge kan spille en nøkkelrolle i Ukraina. Norges bidrag kan gjøre en reell forskjell når det gjelder ukrainsk stridsevne i en kritisk fase, kjøpe ukrainerne tid, spare ukrainske liv og ha stor betydning for europeisk sikkerhet. Det vil være særlig viktig for sikkerheten til land med grense til Russland, som Norge. Det er positivt at norske politikere i posisjon og opposisjon signaliserer at Ukraina-støtten bør og vil trappes opp. Men det må skje raskt og med større omfang, oppsummerer de i kronikken.

Nederland: – Situasjonen kan endres i Ukrainas favør

Nederlands forsvarsminister, Kajsa Ollongren, mener Vesten fortsatt har tid til å påvirke krigens utfall, men at tiden begynner å renne ut.

– Nå ser vi at Russland har en viss fordel. Men jeg er overbevist om at vi kan endre situasjonen i Ukrainas favør hvis vi øker produksjonen, spesielt av ammunisjon, droner og andre nye teknologier, som er veldig mye brukt i Ukraina. Hvis vi kan styrke Ukrainas luftforsvar er jeg overbevist om at Ukraina vil lykkes, sier Ollongren til European Pravda.

Nederland planlegger å levere sine første F-16 jagerfly til Ukraina i høst, mens Danmark har varslet leveranser allerede i sommer. Norge er også blant landene som har gitt løfte om F-16, til sammen 22 fly.