Erna Solberg om FpU-lederen: – En alvorlig sak

Erna Solberg (H) sier det er mange som har gjort dumme ting i ungdommen, likevel mener hun narkotika-mengden gjør Velle-saken alvorlig. Foto: Javad Parsa / NTB
Erna Solberg (H) sier det er mange som har gjort dumme ting i ungdommen, likevel mener hun narkotika-mengden gjør Velle-saken alvorlig. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre-leder Erna Solberg sier til VG at volumet narkotika FpU-leder Simen Velle (23) ble tatt med, gjør nyheten om hans narkotika-bakgrunn til en alvorlig sak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FpU-lederen ble dømt for narkotikabruk som tenåring. To ganger ble han tatt av politiet. Hendelsene skjedde da han var 16 og 17 år. Det førte til ett forelegg og én dom, fortalte Velle til VG tirsdag.

Sammen med to kamerater ble han dømt for oppbevaring av ca. 100 gram hasj i 2018.

Velle ble dømt til 30 dagers betinget fengsel.

Han mener det er riktig at han ble dømt, og at han vil ta ansvar for sine egne handlinger. Samtidig minner han om at han var under 18 år, og han ønsker å fortelle om årsaken til at han tok valg som han i dag angrer på.

Reagerer på volumet

Overfor samme avis sier Høyre-lederen at hun synes det er fint at Velle kom seg ut av rusen. Hun reagerer likevel på volumet.

– Det er mange norske ungdommer som har dårlige erfaringer med rusmidler. I hans tilfelle er volumet såpass stort, at det gjør det til en alvorlig sak. Samtidig er jeg veldig tilhenger av at når man har tatt sin straff, så har man tatt sin straff og fortjener en ny sjanse. Det er mange som har gjort dumme ting i ungdomstiden, sier Høyres leder Erna Solberg til VG i en e-post.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier videre at hun forventer at alle deres tillitsvalgte følger norsk lov, uavhengig av hva de mener politisk om rus.

«Sinnssykt mye»

Også Mani Hussaini fra Arbeiderpartiet reagerer på volumet. På sin egen Facebook-side skriver han følgende:

«Fint med åpenhet og beklage for gamle synder! MEN er ikke 100 gram hasj sinnssykt mye å ha på seg? Viktig å ikke bagatellisere dette, selv om vi skal berømme åpenhet!»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg må innrømme at jeg sperret opp øynene da jeg leste om de mengdene han og to kompiser ble tatt med. Det er vanvittige mengder. Som politiker tenker jeg at vi ikke skal bagatellisere at en tilsynelatende normal ungdom kan være i besittelse av så store mengder narkotika, utdyper Hussaini til TV 2.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) synes det er tøft gjort av Velle å fortelle at han tidligere har brukt og er dømt for besittelse av cannabis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tenker det kan være vanskelig å fortelle om sånne ting, og alle kan gjøre feil. Så synes jeg det var tøft gjort av ham, sier hun til TV 2.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Simen Velle forteller at han prøvde kokain og cannabis i tenårene, og at han ble tatt av politiet to ganger. Foto: Hanna Johre / NTB
Simen Velle forteller at han prøvde kokain og cannabis i tenårene, og at han ble tatt av politiet to ganger. Foto: Hanna Johre / NTB

Roses for åpenheten

Frp-leder Sylvi Listhaug er glad for at Velle velger å være åpen og mener han kan være et forbilde for andre unge i en vanskelig situasjon.

Også leder Ola Svenneby i Unge Høyre hyller Velle for åpenheten.

– Simen har min fulle støtte. Jeg blir veldig takknemlig av å lese hvor åpen han er, sier Svenneby til Nettavisen.

Velle har nylig kunngjort at han ønsker en plass på Frps stortingsliste i Oslo.