Ukraina-krigen: Dette skal ha fått Mike Johnson til å si ja

Speaker Mike Johnson har vært svært sentral i striden om å avsteming om en støttepakke til Ukraina i Representantenes hus.
Speaker Mike Johnson har vært svært sentral i striden om å avsteming om en støttepakke til Ukraina i Representantenes hus. Foto: Julia Nikhinson / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Speakeren skal ha ønsket å være på «den rette siden av historien».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter flere måneder med politisk strid godkjente Representantenes hus en støttepakke til Ukraina på på flere titalls milliarder dollar lørdag.

Pakken har vært et hett tema. Den amerikanske militærstøtten til Ukraina stanset opp etter at den forrige pakken var oppbrukt. Samtidig klarte ikke andre Ukraina-støttespillere å fylle opp tomrommet det amerikanske fraværet etterlot seg.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

Årsaken er at det i lang tid har det hersket uenighet blant de republikanske representantene i huset. En gruppe republikanere på ytre høyre fløy hindret pakken å komme seg gjennom den folkevalgte forsamlingen, hvor blant annet et krav om å prioritere sikkerheten langs USAs grenser ble brukt som middel.

Midt oppi det hele sto speaker i Representantenes hus, republikaneren Mike Johnson, som til tross for presset fra deler av partiet forrige uke kunngjorde at støttepakken skulle stemmes over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

New York Times: Derfor snudde Johnson

Over en periode skal Johnson skal ha møtt flere topper innen amerikansk sikkerhetspolitikk i Det hvite hus, deriblant CIA-sjef William Burns, for å diskutere hemmeligstemplet informasjon.

Ifølge kilder New York Times har vært i kontakt med skal informasjonen ha gjort inntrykk på Johnson og bidratt til at han valgte å holde avsteming om støttepakken. Leder i utenrikskomiteen i Representantenes hus, Michael McCaul, sier til storavisa at Johnson plutselig innså at «verden er avhengig av dette» og at han ville være på «den rette siden av historien».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror på informasjonen. Jeg tror at Vladimir Putin ville fortsette å marsjere gjennom Europa hvis han fikk lov. Jeg tror han kan komme til å dra til Baltikum neste gang. Jeg tror han vil konfrontere Polen eller en av våre Nato-allierte, sa Johnson forrige uke ifølge avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

New York Times skriver også at Johnson ble påvirket av historier han hørte under møter med blant annet Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Historiene skal ha omhandlet lidelsene den russiske invasjonen av Ukraina har ført til.

Se video: Ukrainske soldater overgir seg

Tatt i forsvar

Ukraina-pakken ventes å bli vedtatt i Senatet i løpet av uken, før den ender opp på president Joe Bidens kontor for signering.

Republikanere har truet med å få Johnson kastet som speaker som følge av vedtaket lørdag.

Samtidig har flere demokrater kommet på banen og tatt Johnson i forsvar. Den demokratiske støtten kan gjørde det vanskelig for republikanske krefter på ytre høyre fløy å vrake Johnson som speaker.

Advarsler fra flere kanter

I løpet av de siste månedene har det fra flere hold blitt kommunisert hvor viktig en ny støttepakke kan være for Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i april sa Natos militære øverstkommanderende, den amerikanske generalen Christopher Cavoli, at Ukraina snart bare vil ha en tidel av Russlands artillerikapasitet hvis den amerikanske støtten ikke kommer.

I samme tidsrom var Palle Ydstebø ved Krigsskolen klar på at Ukraina er avhengig av støtten fra USA for å vinne krigen.

Samme budskap kom fra Volodymyr Zelenskyj, som i kjølvannet av vedtaket i Representantenes hus ber om fortgang i behandlingen av støttepakken.

Det var ikke bare Ukraina-pakken Representantenes hus stemte over i helgen. Også Taiwan og Israel får bistand i form av støttepakker fra supermakten, på henholdsvis 8,1 og 13 milliarder dollar.