NRK: Finnmarksfiskere sperret inne Kystruten i Øksfjord

Havila Kystruten ble sperret inne i Øksfjord som følge av aksjonen til fiskerne onsdag. Illustrasjonsfoto.
Havila Kystruten ble sperret inne i Øksfjord som følge av aksjonen til fiskerne onsdag. Illustrasjonsfoto. Foto: Tersan shipyard
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viste sin klare misnøye mot politikerne etter at Stortinget vedtok kvotemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fiskere har fått veldig god tid til å aksjonere, nå som vi ikke får fiske mer, sier fisker Jon-Atle Bjørnø til NRK. Sammen med 14 andre fiskebåter sperret sjarken hans inne Havila Kystruten i Øksfjord i Finnmark onsdag ettermiddag.

Aksjonen skjedde i solidaritet med yrkesbrødrene lengre øst i Finnmark. De aksjonerte tirsdag. Samtidig aksjonerer de for å vise misnøye med kvotemeldingen som ble vedtatt på Stortinget tirsdag.

De ønsker i det lengste at politikerne snur i saken, spesielt i punktet om tredjelandskvoten.

– Vi stoler ikke på at dette skal avgjøres fra Oslo hvert år. Vi ber derfor om klartekst i kvotemeldingen – hva det innebærer at den skal prioriteres, sier fiskeren.

Regjeringspartiene (Ap og Sp) dannet flertall sammen med Frp, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre til kvotemeldingen.

Kvotemeldingen tar for seg organiseringen av fiskerinæringen og fiskekvotene i Norge, og ble lagt fram 12. januar. Fiskekvotene bestemmer blant annet hvilke båter som får lov til å fiske, samt hva, når og hvor de får fiske.