Andersen forklarer seg i retten i dag

Jan Helge Andersen skal forklare seg torsdag. Tegning: Ane Hem / NTB
Jan Helge Andersen skal forklare seg torsdag. Tegning: Ane Hem / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå skal Sør-Rogaland tingrett få høre Jan Helge Andersens versjon av hva som skjedde i Baneheia 19. mai 2000.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mange sider av hans forklaring, han skal fortelle retten om sin versjon av hendelsen, vi får høre og se hvordan den blir, sier statsadvokat Johan Øverberg til NTB onsdag.

Øverberg er sammen med Andreas Schei aktor i saken der Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Fra før er Andersen dømt og har sonet 19 års fengsel for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og medvirkning til voldtekt på Paulsen.

Står ved sin forklaring

Andersen nektet tirsdag straffskyld for drapet på Paulsen da rettssaken startet, men har tidligere erkjent drapet på Sørstrønen. Han fastholder sin forklaring om hva som skjedde i Baneheia den dagen, den samme forklaringen som han har stått ved siden han ble pågrepet i september 2000.

Han har alltid sagt at barndomskameraten Viggo Kristiansen var hovedmann bak Baneheia-drapene, mens Kristiansen alltid har hevdet sin uskyld og også ble frikjent i 2022.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan skal dere forholde dere til at han fastholder sin versjon?

– Det får vi komme tilbake til.

Kan spørre om overgrepsmateriale

Under innledningsforedraget tirsdag antydet aktoratet at de kan spørre Andersen om anmeldelser som kom svært nylig. Politiet har de siste årene funnet overgrepsmateriale og tekster som seksualiserer barn på hans digitale enheter.

Rettssaken foregår i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes, men onsdag var retten og andre på en liten avstikker til Kristiansand for å være på befaring i Baneheia.

Forklaringen til Andersen skulle egentlig begynne tirsdag, men etter anmodning fra ham og forsvarerne ble den flyttet til torsdag. Andersen var heller ikke til stede på befaringen i Baneheia, og han har ikke tenkt å være til stede under mesteparten av den åtte uker lange rettssaken.