Kjent antiislamist planlegger Pegida-marsj i Vestfold

ANTIISLAMIST: Ronny Alte vil ha Pegida-marsjer i hele landet. Her er den tidligere lederen i Norwegian Defence League sammen med talsmannen for marsjen i Oslo sist mandag, Max Hermansen (til venstre). Foto: NTC/Scanpix
ANTIISLAMIST: Ronny Alte vil ha Pegida-marsjer i hele landet. Her er den tidligere lederen i Norwegian Defence League sammen med talsmannen for marsjen i Oslo sist mandag, Max Hermansen (til venstre). Foto: NTC/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ronny Alte, som lenge har vært en sentral skikkelse i det islamkritiske miljøet, har varslet politiet om at han ønsker å arrangere en antiislamsk Pegida-marsj i Vestfold mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har ennå ikke behandlet varselet, ifølge politistasjonssjef Øystein Holt i Tønsberg.

Forleden etablerte Stokke-bosatte Alte en Facebook-gruppe som støttes av arrangøren av Pegida-marsjen i Oslo, Max Hermansen. Sistnevnte skal fortsatt fronte arrangementet i hovedstaden.

Pegida står for «Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten».

– Gruppen er ment for å få i gang Pegida-marsjer i flere byer. Vi skal ut i hver by og bygd, som jeg sier. Alle kan ikke reise til Oslo, Norge er et langstrakt land. Alle skal ha muligheten til å arrangere en marsj, så lenge de holder seg innenfor Pegidas normer og regler, sier Ronny Alte til ABC Nyheter.

Alte, som på hjemmesiden sin kaller seg høyrepopulistisk, sier de ikke ønsker hendelser á la den som dominerte mediebildet under marsjen i Oslo mandag. Da lagde en 33 år gammel mann for åpen skjerm apelyder og blåste røyk mot TV 2s reporter Kafadi Zaman, før han kalte ham en «muslim-jævel».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Arfan Bhatti er besluttet løslatt

– Kjent av PST

Alte sier han ikke kjenner mannen, som angivelig tilhører et miljø «langt utpå høyresiden», men han kjenner navnet hans.

– Han skal etter ryktene tilhøre et bittelite miljø i Oslo, og er kjent av politiet og PST. Jeg reagerte fryktelig på det som skjedde. Som jeg sa til Zaman: Vi tiltrekker oss uønskede elementer, fremholder Ronny Alte.

På mandagens arrangement deltok nær 200 demonstranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kadafi Zaman ble kalt «muslim-jævel» på direkten

Ifølge Alte mottok han etterpå trusler, og Blitzere og medlemmer av den islam-ekstremistiske Profetens Ummah skal ifølge Alte ha reist rundt i Oslo og lett etter ham. Derfor forlot Alte og flere andre av demonstrantene puben de var på, opplyser Alte.

– Da hadde jeg en kjempebra dialog med politiet.

– Politiet eller PST?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kaller det politiet. Jeg har god dialog med alle med messingknapper på skuldrene. Om det er PST eller dialoggruppa eller innsatsstyrken. Jeg behandler dem med respekt, de behandler meg med respekt, sier Ronny Alte.

Les også: Titalls tusen protesterer mot Pegida i Tyskland

Truet av Arfan Bhatti

Alte er tidligere leder av Norwegian Defence League (NDL), og var før det med i English Defence League, som ble kjent som en voldelig, høyreekstrem protestbevegelse. Alte meldte seg ut av NDL da han av forsvarerne ble stevnet som vitne i terrorsaken mot Anders Behring Breivik, som det ble hevdet var medlem av organisasjonen. Alte sier han ikke ville assosieres med massemorderen.

Terroristen selv avkreftet at han var medlem av organisasjonen, ifølge Alte.

Noen måneder tidligere, i januar 2012, ble han truet av Arfan Bhatti per epost. Forholdet ble anmeldt, men henlagt av politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det er fryktelig rart at den saken ble henlagt etter bevisets stilling. I mine øyne er det han skrev, en klar trussel, sier Alte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I eposten kalte Bhatti ham kaafir (vantro, red. anm) og en løsbikkje, og spurte om han turte å møte ham mann til mann. «Og bare så det blir klart for deg: Sharee'a vil innta Norge en vakker dag, og Allah's Lover vil råde her. Islam gir 3 valg til en Kaafir: Bli medsøsken i islam, forbli Kaafir og betal Jizya, eller la sverdet tale.»

Les også: Bhatti anmeldt for trusler

Bhatti tilbake i Norge

Arfan Bhatti kom i går tilbake til Norge etter to år i Pakistan, der han blant annet har sittet i fengsel. Både Pakistan og USA hadde ham på sine terrorlister. Alte svarer slik på om han vil foreta seg noe nå som Bhatti er tilbake:

– Jeg kommer til å ta kontakt med en kontaktperson jeg har i politiet, høre hva han mener, og ta det derfra. Men kommer Bhatti, vil jeg gjøre det jeg må for å forsvare meg – selv om det innebærer år i fengsel for en av oss, sier Alte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bhatti-anmeldelsen henlagt

Alte aner ikke hvor mange som vil dukke opp på hans marsj i Vestfold hvis han får tillatelse til å avholde en.

– Det er umulig å spå. Det kan være alt fra meg alene til det samme du så i Oslo.

Politistasjonssjef Øyvind Holt i Tønsberg sier de ikke kan uttale seg om hvordan de stiller seg til en slik marsj fordi eposten ikke er behandlet.

– Jeg kjenner ikke søknadens innhold, eller bakgrunnen til de som søker, bortsett fra det lille jeg hatt sett fra nyhetene. Vi behandler alle søknader på lik linje om det er demonstrasjoner eller tog, og har våre faste rutiner for det. Det kommer an på hvor det skal være, om det vil være til hinder for trafikken, til fare for andre eller skape støy eller uro, sier Øystein Holt.