Avslører de verste mobbeskolene

Staten har blinket ut rundt 250 skoler i Norge som har hatt høye mobbetall over flere år. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.
Staten har blinket ut rundt 250 skoler i Norge som har hatt høye mobbetall over flere år. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten har blinket ut rundt 250 skoler i Norge som har hatt høye mobbetall over flere år. Eierkommunene må rapportere om strakstiltak, og versting-skolene får tilbud om statlig hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Utdanningsdirektoratet som har igangsatt kartleggingen av mobbetallene for alle landets skoler i to treårsperioder: Fra 2007 til og med 2009 og fra 2010 til og med 2012.

Med utgangspunkt i de årlige elevundersøkelsenes spørsmål om mobbing har NTNU Samfunnsforskning pekt ut skoler med vedvarende høye mobbetall i én av eller begge treårsperiodene, skriver Stavanger Aftenblad.

Fylkesmenn følger med

I mars 2013 ga Utdanningsdirektoratet fylkesmennene i oppdrag å følge opp skolene som hadde mest mobbing over tid, og undersøke hvilke skoler som i tillegg hadde pådratt seg klager og tilsynssaker i samme periode. Eierkommunene har så måttet rapportere til fylkesmennene om de aktuelle skolenes strakstiltak mot mobbing.

– Grunnen er at vi har innført flere tiltak mot mobbing og for bedre læringsmiljø uten at mobbingen i skolene har blitt vesentlig redusert. Mobbing er alvorlig for barna og et problem vi tar på alvor, sier avdelingsdirektør for læringsmiljø og rådgiving Marit Hognestad i Utdanningsdirektoratet til Stavanger Aftenblad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mobbing minner om organisert kriminalitet

Har fått god hjelp

Et mindre antall skoler ble ansett å ha så store mobbeproblemer at de ble tilbudt statlig hjelp. 22 skoler i ti kommuner i Norge har takket ja til tilbudet, som ytes av blant annet Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger. En av skolene er Vikeså skule i Bjerkreim kommune i Rogaland.

– Det har vært veldig betryggende at noen kommer inn med et kritisk blikk. De kommer ikke her for å ta oss, men for å hjelpe. Det er for tidlig å måle effekt, men vi er inne i et spor vi liker veldig godt, sier rektor Kjetil Gjerdvik ved skolen til Stavanger Aftenblad.

Les også: Mobbing kan gi store senskader