Rengjøring skjærfjøl:Sitron, salt og olje redder skjærefjølen

FJERN FLEKKER: Salt og sitron er ypperlig for å virkelig gi trefjølen din en grundig rengjøring. Skyll så med vann som er minst 70 grader. Foto: Trine Jensen
FJERN FLEKKER: Salt og sitron er ypperlig for å virkelig gi trefjølen din en grundig rengjøring. Skyll så med vann som er minst 70 grader. Foto: Trine Jensen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vasker du skjærfjølen din riktig?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøkkenet er nok hos de aller fleste ikke bare det mest brukte rommet i huset, men også det stedet som - naturlig nok - er utsatt for mest arbeid, mat og søl. Når det kommer til hardtarbeidende redskaper på kjøkkenet, kommer nok skjærefjølen helt i topp.

Og med bruk kommer smuler og søl, men vet du egentlig hvor ofte du burde rengjøre skjærefjølen din? Og ikke minst hvordan du vasker den? Og når burde du egentlig kaste og kjøpe ny?

Det Australske nettstedet Homelife forklarer at alt du trenger for å holde skjærefjølene dine rene og hygieniske, har du nok allerede hjemme på kjøkkenet.

– Olivenolje, salt og sitron både rengjør, behandler og beskytter skjærefjølene dine, forklarer nettstedet, som understreker at dette dreier seg om skjærefjøler i tre.

Les også: Sjekk om du vasker feil vei

– Olje behandler treet, mens salt og sitron vil trekke ut bakterier og fjerne flekker og søl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjærefjølen bør vaskes daglig.SKITNERE ENN DU TROR: Visste du at det er like mange bakterier på skjærefjølen din som det er på dosetet ditt? Foto: Trine Jensen

Slik gjør du

– Gni en passelig stor mengde olivenolje inn i skjærefjølen din, både når den er ny og også minst en gang i måneden, forklarer nettstedet.

– La trekke inn over natten før du tørker av overflødig olje. Dette vil forhindre at treet sprekker. Rengjør ved behov med en ren oppvaskbørste, og la skjærefjølen tørke godt slik at det kommer luft til mens den tørker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vekk med rotet i nytt kjøkken

Har du derimot brukt skjærefjølen din å skjære kjøtt eller sjømat, bør du gjøre følgende:

– Strø grovkornet salt utover skjærefjølen og gni dette inn med snittsiden av en sitron, forklarer nettstedet.

– Dette vil gi skjærefjølen din en dyp og skikkelig rengjøring. For å vaske av salt- og sitronblandingen, gir du skjærefjølen en vask i varmt såpevann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ikke la skjærefjølen ligge til bløtt i vannet råder nettstedet.

– Dette kan føre til at treet sprekker eller slår seg.

Les også: Fjern vond lukt fra kjøkkenet med enkle midler

Bør vaskes daglig

Markedsansvarlig hos CityMaid Hjemmeservice, Charlotte Sagvik, holder også en knapp på varmt vann og oppvaskmiddel når det gjelder å få skjærefjølen ren.

– Mest effektivt vasker du denne for hånd, bekrefter Sagvik til Klikk Bolig.

– Men husk at for å få denne helt ren, er det viktig at du bruker så varmt van som du klarer å vaske i. Oppvaskmaskinen er bra for skjærefjøler i plast, men den høye varmen inne i maskinen kan gjøre slik at trefjøler sprekker.

En skjærefjøl med sprekker kan føre til at skitt og bakterier setter seg fast, noe som kan gi alvorlige smitterisiko.

Faktisk viste en undersøkelse utført av det amerikanske hjem- og husholdningsnettstedet Bright Nest at den gjennomsnittelige skjærefjøl er hjem til minst like mange bakterier som på dosetet ditt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Får du riper her, sliter du

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik vasker du skjærefjølen.SLIK GJØR DU: Her er tipsene du trenger for å vaske skjærefjølen din. Foto: Trine Jensen

Og ikke la det gå for lenge mellom hver vask.

– Skjærefjøler bør vaskes daglig, uten tvil, råder Sagvik.

– Spesielt de som brukes til å skjære andre ting enn brød på. Men selv disse burde tørkes av og rengjøres daglig. Både fordi du på den måten unngår at det setter seg flekker, men også fordi det god hygiene.

Les også: Mange tviholder på oppvaskkosten

Varmt vann og kjapp tørketid

Seniorrådgiver Einar Strand hos Mattilsynet forklarer at det ikke bare er temperaturen på vannet man vasker i som er viktig for å få skjærefjølen helt ren, men også hvor flink man er til å sørge for at fjølen får lufttørke på et sted hvor den raskt blir tørr, og at den ikke blir liggende å holde på fukt.

– Skjærefjølen må få lov til å lufttørke når du har vasket den, forklarer Strand til Klikk Bolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På denne måten sørger du for at den er så tørr som mulig, noe den må være før du setter den bort.

Les også: Slik holder du benkeplaten fin

Strand forklarer at fuktige overflater er et yndet sted for bakterier.

– Nettopp derfor er det viktig at skjærefjølen får bli tørr så fort som mulig etter vask.

Og ikke bare skyll fjølene under kranen når du vasker heller, det trengs litt tyngre skyts for å faktisk få dem helt rene.

– Såpe og varme er stikkord, og husk også på å skylle fjølen godt i vann som holder opp mot 70 grader etter at du har vasket den med såpe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ansiktsløft på kjøkkenet

Maskin går fint

Strand tror heller ikke det er noe stort problem å vaske skjærefjølen i oppvaskmaskinen.

– Så lenge den ikke er for stor, så går det fint også for skjærefjøler i tre å vaskes i oppvaskmaskin, forklarer rådgiveren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men også her bør man være nøye på å ta fjølen ut med en gang maskinen stopper, og sette den til lufttørking et sted hvor så mye av fjølens overflate som mulig er eksponert for luft.

Les også: Dette kjøkkenet kostet 3000 kroner

Bruk ulike fjøler

Om du hører til dem som bruker samme skjærefjøl til alt du skal skjære, så har du mye å lære.

– Det aller beste er å ha ulike fjøler til ulik type mat, en til brød, en ting frukt og grønt og en til kjøtt - og gjerne en egen igjen til sjømat, forklarer Strand.

– Det er dette de opererer med på mange proffe kjøkken, og det gjør det lettere å holde oversikten over hva som er skåret opp hvor.

Les også: Mattilsynet bestiller risikovurderinger for antibiotikaresistens

Om dette ble litt mye, ta i allefall hensyn til om maten er varmebehandlet eller ikke.

– Begynn med mat som allerede har vært varmebehandlet før du begynner å skjære rå mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å bli flinkere til å kaste skjærefjøler og kjøpe nye regelmessig er også noe mange slurver med.

– Tre er et porøst materiale og bakterier kan trekke inn i treet, har forsker Bjørn Christian Schirmer hos Nofima Matforskningsinstitutt tidligere bekreftet til Klikk Bolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Plastfjøler med hakk og sår kan også bli smittekilder på kjøkkenet dersom de ikke rengjøres godt nok, og bør derfor kastes.

Les også: Hva betyr bestrålt krydder?

Bakepulver og eddik

Det amerikanske nettstedet Reader's Digest har også gode forslag til hvordan man holder skjærefjølene rene og bakteriefrie.

– Vann og vaskemiddel kan gjøre trefibrene i skjærefjølen din svakere med tiden, forklarer netttstedet.

– For å fjerne bakterier og rengjøre, er det mye bedre å tørke over med en ren klut dyppet i eddik. Syren i eddiken er et godt middel for å fjerne bakterier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette kan gjøre kyllingen farligere for deg

Sitron fjerner vondt lukt fra skjærefjølen.

– Løk, hvitløk, kjøtt, alle kan bidra til at det lukter vondt av skjærfjølen din, forklarer nettstedet.

– Gnir du over fjølen med en halv sitron vil du ikke bare rengjøre det skikkelig, men også fjerne det som måtte være av vondt lukt.

Salt og bakepulver er ifølge nettstedet ypperlige rengjørere.

– Lag en blanding av salt, bakepulver og litt vann, råder nettstedet.

Les også: Slik dreper Svartedaudens bakterie fortsatt

– Denne gnir du utover skjærefjølen og lar sitte påi noen minutter før du skyller av med varmt vann.

Salt er også bra for å bleke fjølen om den har blitt misfarget med tid og bruk.

– Etter rengjøring, gni over skjærefjølen med en fuktig klut dyppet i salt, forklarer nettstedet.

– Saltet gjør slik at skjærefjølen blir både lysere og ikke minst også renere og mer hygienisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smarte tips tik skjærefjølen.I OPPVASKMASKINEN: Plastfjøler er ypperlige til å skjære rå mat på, og disse vasker du raskt og hygienisk i oppvaskmaskinen. Foto: Trine Jensen

Les også:

Test deg selv: Har du et normalt forhold til rengjøring?

Derfor vasker du gulvet feil

Denne gjør rent hjemme for bare tre kroner

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no