Solstormer skal hjelpe Nasa finne ut om man kan leve på Mars

Dette er et koronamasseutbrudd på solen.
Dette er et koronamasseutbrudd på solen. Foto: Reuters / Nasa / SDO / Handout / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Håper solmaksimumet vi er inne i kan gi mange svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solen går nå inn i en periode med toppaktivitet kalt «solmaksimum», som forekommer omtrent hvert 11. år. I løpet av denne perioden bryter det ut gigantiske eksplosjoner på solens overflate, inkludert solutbrudd og det som kalles koronamasseutbrudd. Når en serie av disse solarrangementene bryter ut, kalles det en solstorm, og disse sender ut stråling dypt ut i verdensrommet.

Dette er også årsaken til at man flere steder enn i Nord-Norge har kunnet se så sterke nordlys i år.

Denne strålingen skal Nasa nå bruke til å finne ut hvordan man i fremtiden kan bo på Mars, skriver Sky News.

Les mer om verdensrommet her!

Skal finne ut hvor gjestfri Mars egentlig er

Her nede på jorden er vi beskyttet på grunn av planetens magnetfelt, men Mars skal ha mistet denne beskyttelsen for lenge siden. Derfor er «den røde planet» mer sårbar for solens energiske partikler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne vet fortsatt ikke hvor ille solstormer, og strålingen fra dem, vil påvirke mennesker og roboter på Mars i fremtiden. Dette håper de nå de ved hjelp av romsonden Maven (Mars Atmosphere and Volatile EvolutionN) og Curiosity-roveren, kan finne ut av.

Se video: Denne solstormen slo ut radiosignaler på jorda i fjor

Romsonden Maven har ligget i bane rundt Mars siden 2014, mens roveren Curiosity har vært på bakken på Mars siden 2012. Maven observerer stråling, solpartikler og mer fra høyt over Mars. Den kan oppdage store solstormer tidlig fra sin posisjon, og kan derfor sende advarsler til andre Mars-romfartøy når strålingsnivåene begynner å stige. Det avanserte varselet gjør det mulig for teamene som styrer disse romfartøyene å slå av instrumenter som kan være sårbare for solstormer, og som kan forstyrre elektronikk og radiokommunikasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig samler Curiosity-roveren inn data via et instrument, om hvor mye radioaktivitet som finnes på bakken. Dette instrumentet har fått navnet Radiation Assessment Detector (RAD). Når solstormene nå pågår, vil Nasa se om det er endringer i rapportene fra RAD.

Slik kan forskerne lære mer om hvor gjestfri Mars egentlig er, og hva slags beskyttelse astronauter må ha. Dette vil også være avgjørende for å bestemme hvordan mennesker i fremtiden kan leve på Mars.

Håper å få flere svar

Ifølge Tech Times vil Nasa også bruke solmaksimum til å undersøke hvordan Mars gikk fra å være en en varm, våt verden til dens nåværende frosne ørkentilstand.

Mars opplever til tider intense støvstormer, og disse er særlig prekær under solmaksimum når planeten kretser nærmere solen. Disse stormene kan bidra til vanntap fra Mars’ atmosfære, og være en av årsakene til overgangen fra en beboelig verden til den nåværende tørre tilstanden, tror forskerne.

De er derfor fascinert av muligheten for at en global støvstorm faller sammen med en solstorm, og hvordan dette påvirker Mars’ atmosfære. Dette solmaksimumet skal i tillegg skje samtidig med Mars' mest støvete sesong, og presenterer et beleilig øyeblikk for å utforske disse fenomenene, skriver Tech Times.