Herpes-viruset dobler risikoen for demens, ifølge ny studie

Herpes simplex knyttes til økt risiko for demens.
Herpes simplex knyttes til økt risiko for demens. Foto: Cherries / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Munnsår-viruset herpes simplex er svært vanlig, og knyttes nå opp til økt risiko for demens.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demens og ulike demenssykdommer har blitt en folkesykdom. Bare i Norge er det omtrent 100.000 mennesker som lever med en eller annen demensrelatert sykdom. Den mest kjente av dem er Alzheimer.

Det finnes ingen medisin eller kur som kan gjøre en frisk, men det forskes mye, både på behandling og årsaker til sykdommene.

Forskere ved Uppsala Universitetet i Sverige har nå funnet en sammenheng mellom demens og det veldig vanlige munnsår-viruset herpes simplex. Det skriver universitetet i en pressemelding.

Resultatene av studien er publisert i anerkjente Journal of Alzheimer’s Disease.

Se video: Viser frem livet før demensdiagnosen

– Viruset hviler i en nerve i ansiktet

Studien, som er gjengitt i svenske Expressen, har fulgt tusen 70-åringer, kvinner og menn, i en 15-årsperiode. Ved starten av studien tok de en blodprøve av alle deltakerne for å undersøke om de var smittet med herpesviruset eller ikke. Deretter fulgte de sykehusjournalene deres for å undersøke om de utviklet demens.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatene viser at personer som noen gang i livet har blitt smittet med munnsår-viruset har dobbelt så stor risiko for å utvikle demens sammenlignet med de som aldri har hatt infeksjonen.

Ifølge Erika Vestin, studiens førsteforfatter, er det likevel uklart akkurat hva det er med viruset som utløser utviklingen av demens.

– Viruset hviler i en nerve i ansiktet, men nøyaktig hvordan det utløser utviklingen av demens er uklart. Forhåpentligvis vil det bli avklart etter hvert som demensforskningen fortsetter, sier Vestin til Expressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forebygg demens på samme måte

Herpes simplex er en hudinfeksjon som kan forekomme flere steder på kroppen, og den må ikke forveksles med herpes genitalis, som forekommer på kjønnsorganene.

Herpes simplex virus infeksjoner forårsakes av to forskjellige virus, HSV-1 og HSV-2. Ved forkjølelsessår foreligger HSV-1 i 90 prosent av tilfellene, ifølge NHI. Ved herpesvirus på kjønnsorganene har 90 prosent HSV-2. Begge typer virus smittes ved kontakt. Størst er smittefaren ved et utbrudd, men majoriteten av virusbærerne får ikke utbrudd, og vet derfor trolig ikke at de er smittet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Faktisk har 70-90 prosent av den voksne befolkningen i Norge antistoffer mot HSV-1, ifølge NHI.

Også Vestin påpeker at de fleste av oss er smittet med viruset, derfor råder hun både de med og uten viruset å forebygge demens på samme måte:

–Trening, god hjertehelse, et godt balansert kosthold og å utføre aktiviteter som aktiverer hjernen.

Ifølge Vestin finnes det tidligere studier som har vist at legemidler mot herpes kan redusere risikoen for demens, men understreker at det må gjøres mer kontrollerte legemiddelstudier før man kan begynne å anbefale dette til pasienter.