Professor advarer: Sommertid kan være skadelig

Søndag 31. mars stiller vi klokken til sommertid.
Søndag 31. mars stiller vi klokken til sommertid. Foto: Jensen beds
Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til søndag 31. mars stiller vi klokka til sommertid. Studier viser at det kan det påvirke både søvnen og helsen vår. Søvnekspert gir deg råd for å takle overgangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når klokken stilles en time fram søndag 31. mars, kan det påvirke både søvnen og helsen vår. Studier viser at mange kan bli trøttere, få redusert konsentrasjon og søvnproblemer. Å endre søvn med en time to ganger i året kan være utfordrende. Det kan faktisk ta flere dager for kroppen å justere seg til den nye tiden.

Studier har også vist en økning i hjerteinfarkt globalt dagen etter at vi har skrudd klokken frem en time, og dermed mistet en times søvn, skriver Business Insider.

Tre-fire dager før kroppen er i rute

Ifølge professor i nevrovitenskap, Matthew Walker, som Business Insider har snakket med, er det også rapportert om flere bilulykker og innleggelser på psykiatriske avdelinger.

Til og med en times skifte kan være en belastning, og det kan ta tre-fire dager før kroppen er i rute. Når man mister søvn, blir hele kroppen stresset, inklusiv hjertet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er årsaken til at man endrer til sommertid i helgen.

Søvnekspert: Gode forberedelser er essensielt

Søvnekspert i Jensen Beds, Sanjay Verma, mener derfor man allerede burde ha begynt å forberede seg.

Søvnekspert Sanjay Vermas beste tips frem mot sommertid:

  • Juster sengetid, arbeid og trening gradvis til sommertid.
  • Reduser koffein om ettermiddag og kveld.
  • Unngå skjerm før sengetid.
  • Få 20-30 minutter med morgenlys så snart du våkner.
  • Sørg for at soverommet er mørkt og stille.
  • Vær ekstra forsiktig når du kjører bil i dagene før og etter overgangen.
  • Vær tålmodig og la de cirkadiske systemet tilpasse seg.
  • Ta vare på deg selv og etabler gode søvnrutiner.

God søvn er grunnlaget for all annen helse. Sørg for å ha god søvnkvalitet.

– Ved å justere på tiden du legger deg og står opp med mellom 15-30 minutter, hjelper du kroppen din med å tilpasse seg endringene, uten å forstyrre søvnmønsteret ditt for mye. Juster også måltider, trening og arbeid gradvis. I tillegg er det viktig å begrense inntak av stimuli som koffein om ettermiddag og kveld, eller unngå blålys fra elektroniske enheter tett opp mot leggetid, sier søvneksperten i en pressemelding.

Sanjay Verma, søvnekspert Ph.D. hos Jensen Beds. Foto: Jensen beds
Sanjay Verma, søvnekspert Ph.D. hos Jensen Beds. Foto: Jensen beds

Det kan være vanskeligere å sovne, man kan få urolig søvn, og bli trøttere om dagen. Resultatet kan være dårligere konsentrasjon og oppmerksomhet. Det anbefales derfor å opprettholde en regelmessig soveplan, prioritere et balansert og sunt kosthold, ha teknikker for avspenning og håndtering av stress, og sette av tid til avslapning.

– Min beste anbefaling er å ta grep i dag og gjøre denne overgangsperioden til en tid hvor du kan forbedre søvnkvaliteten din, fremfor å la deg bli styrt av de endringene som skjer, avslutter søvnekspert.