Tempoet du går i påvirker risikoen for diabetes

Gjennomsnittlig gangfart er på 3,3 km/t. Øker du hastigheten litt gir det stor helsegevinst.
Gjennomsnittlig gangfart er på 3,3 km/t. Øker du hastigheten litt gir det stor helsegevinst.  Foto: Bignai / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor fort du går har noe å si for risikoen for diabetes type 2, viser ny forskning. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Diabetes type 2 er en av de store helseutfordringene i verden i dag og utbredelsen har de siste 30 årene økt, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

90 prosent av dem med diabetes har type 2 og 537 millioner har fått diagnosen. I tillegg er det store mørketall. Diagnosen kan forårsake blindhet, nyresvikt, hjerteinfarkt og slag.

Forskere har visst at å gå forbindes med lavere risiko for diabetes type 2, men ingen har tidligere gjort undersøkelser om hastigheten spiller en rolle. Nå viser ny forskning at rask gange er mer effektivt for å redusere risikoen, skriver The Guardian.

Se video: Har sittet fast under vann i over en uke

Raskere tempo

Fakta om diabetes type 2:

  • Diabetes type 2 er den vanligste formen for diabetes, og i løpet av de siste årene er det skjedd en eksplosiv utvikling. Vanligvis er det voksne som rammes, men også unge voksne blir i økende grad rammet.
  • For å utvikle diabetes type 2 må man være arvelig disponert, men overvekt og mangel på fysisk aktivitet nevnes som de viktigste triggerfaktorene.
  • For de fleste som blir rammet, vil medikamentell behandling være nødvendig.

Undersøkelser, gjort av Imperial College London, the University of Medical Sciences i Iran og Oslo nye høyskole, viste at folk som gikk i 3-5 km/t reduserte risikoen for diabetes med 15 prosent. Samtidig reduserte de som gikk like mye, men fortere enn 6 km/t, risikoen med 39 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mens nåværende strategier for å øke total gangtid er gunstige, kan det også være fornuftig å oppmuntre folk til å gå i raskere tempo for å ytterligere øke helsefordelene ved å gå, sier forskerne.

Forskningen viser at for hver økning på én kilometer i timen vil risikoen bli ni prosent lavere for type 2 diabetes.

Flere fordeler

Raskere gange kan hjelpe med å redusere kroppsfett, noe som igjen senker risikoen for diabetes, men reduksjoner i kroppsfett kan ikke fullstendig forklarte den lavere risikoen blant deltakerne i analysen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Raskere ganghastighet er i tillegg knyttet til bedre kardiorespiratorisk form og muskelstyrke. Begge deler gir lavere risiko for diabetes.

Neil Gibson, seniorrådgiver for fysisk aktivitet ved Diabetes UK, ser med glede på resultatene.

– Studien understreker det vi allerede vet, at fysisk aktivitet, som kan inkludere rask gange, kan bidra til å redusere en persons risiko for å utvikle type 2 diabetes, og at økt intensitet av aktivitet, som å gå raskere, gir større generelle helsefordeler, sier Gibson.

Han understreker at det er viktig at folk går i et tempo de kan håndtere.

– Men gåing er gratis, enkelt og kan for de fleste integreres i vanlige aktiviteter som å komme seg til jobb, handle og besøke venner.