Ny forskning: Hinnen i egget er en «ungdomskilde»

Mange spiser egg til frokost i påsken, men mange kaster hinnen mellom eggehviten og skallet. Det bør man ikke gjør, skal man tro ny norsk forskning.
Mange spiser egg til frokost i påsken, men mange kaster hinnen mellom eggehviten og skallet. Det bør man ikke gjør, skal man tro ny norsk forskning. Foto: Kjell Meråk / Nofima
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaster du hinnen mellom eggehviten og skallet når du spiser egg? Ny forskning fra Nofima tyder på at akkurat den hinnen er en ungdomskilde. Den holder nemlig musklene unge lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For noen år siden var forskerne på Nofima med på å finne ut hvordan hinnen på innsiden av eggeskallet kan få sår til å gro raskere. Men seniorforskerne Mona E. Pedersen og Sissel B. Rønning har ikke nøyd seg med å lege sår. Nå tester de ut hvordan hinnen virker på muskler, betennelser og tarmflora.

Og så langt er resultatene gode.

Seniorforskere ved Nofima, Mona E. Pedersen (t.h) og Sissel B. Rønning (t.v), forsker på helsefordelene eggeskalmembran kan gi. Foto: Georg Mathisen / Nofima
Seniorforskere ved Nofima, Mona E. Pedersen (t.h) og Sissel B. Rønning (t.v), forsker på helsefordelene eggeskalmembran kan gi. Foto: Georg Mathisen / Nofima

Reduserer aldring

Spiser du eggeskallmembran, kan det redusere aldringen i musklene. Det betyr at det kan dempe det tapet av muskler som alle får fra 40-årsalderen, sier forskerne.

Vil du lese flere helse-relaterte artikler?

I første omgang har forskerne testet effekten av eggeskallmembran på celler i laboratoriet og på aldrende mus, skriver Nofima i en pressemelding.

– Vi bruker celler fra ulike organer, for eksempel muskelceller, tarmceller eller immunceller. Slik kan vi få en indikasjon på om hinnen kan være gunstig for disse organene, forklarer Rønning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi så både da vi gjorde studier på cellene i laben og på mus hos samarbeidspartneren vår, NMBU, var at det å spise en viss mengde eggeskallmembran kan redusere markører for aldring i musklene, forteller Pedersen.

Holder grepet

Musene fikk spise eggeskallmembran fra de var middelaldrende til de ble gamle.

– Vi så også på muskelstrukturen. Når en ung muskel blir eldre, forandrer det seg også hvordan den ser ut, sier Pedersen.

De gamle musklene lignet på yngre muskler. Dessuten hjelper hinnen med noe helt konkret: Gripestyrken reduseres ikke like raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Membranen gjør at du ikke mister ting like fort. Gripestyrke er noe som er fysisk. Vi hadde nesten ikke forventet at vi skulle se effekter på det, sier Pedersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Du kaster vel ikke denne? Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Nofima
Du kaster vel ikke denne? Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Nofima

Betennelsesdempende og bra for fordøyelsen

Forskerne har også gjort et lite forsøk på mennesker. Friske eldre fikk kapsler med eggeskallmembran, men bare over en kortere periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Der så vi en betennelsesdempende effekt når vi undersøkte blodet deres, sier Pedersen.

– Det krever mye å ta muskelprøver. Men forskerne på Universitetet i Oslo tok blodprøver og så at eggeskallmembranen dempet betennelsesstoffer i blodet. Vi vet at disse betennelsesstoffene er med på å bryte ned musklene, forteller Rønning.

Milde betennelser er nemlig noe av det som bidrar til at du mister muskelmasse med alderen.

Forskerne har også sett på virkningen på fordøyelsen; foreløpig bare på mus og i laboratoriet.

– Den gode effekten vi har kunnet se på musklene, ser vi også i tarmen, forteller de to. Dessuten ble det flere forskjellige bakterier i tarmen og mer av de «snille» bakteriene som gir bedre helse.

Se video: Vedum forteller om sykdommen