Lever ut ski-eventyret på Spanias tak

– Jeg har hobbyen min som levebrød. Her skal jeg holde på til jeg bli pensjonist, sier Kjetil Sæve som i 12 år har vært skiinstruktør i det sørspanske skieldoradoet Sierra Nevada. Foto: Arne Bjørndal
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har verdens beste jobb, sier vossingen Kjetil Sæve (46) og myser mot den stekende sola. I 12 år har han vært skiinstruktør i spanske Sierra Nevada, Europas sørligste – og kanskje beste – vintersportssted.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SIERRA NEVADA, SPANIA (ABC NYHETER): Godt over 100 alpin-, telemark- og snowboardløyper på tilsammen 100 kilometer og 22 heiser i flott terreng på inntil 3.400 meteres høyde! Dette byr Sierra Nevada sine mange tusen tilreisende skientusiaster.

Midt i paradiset lever Kjetil Sæve som har gjort yndlingshobbyen til levevei:

– Som skiinstruktør har jeg en kjempejobb! Jeg klarer meg godt, selv om jeg neppe blir rik av dette. Her skal jeg holde på til jeg blir pensjonist!

Eneste skandinav

I det spanske skiparadiset myldrer det av skiskoler med innpå 500 skiinstruktører. Selv om Kjetil snakker både spansk og engelsk og har elever fra hele verden, er det folk fra Skandinavia han satser mest på.

– De første 11 årene som skiinstruktør jobbet for andre skiskoler. Nå, i mitt 12. år her opp, har jeg startet min egen skiskole, Troll Ski, og satser på skandinaver som min nisje. Det forteller vossingen som med sin formelle utdanning kan gi skiopplæring til alt fra treåringer til pensjonister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vinterferie i Alpene: Unngå «Knokkelekspressen»

Sierra Nevada ligger bare en drøy to timers kjøretur opp fra Middelhavet og de store Costa del Sol.

– Hit kan du komme som du er, for alt utstyr kan du få leid eller kjøpt her, sier Kjetil.

Fem måneders sesong

Stupbratte og krevende heng for proffene, slakke fjellsider for amatører og folk flest, spesielt tilrettelagte bakker for kulekjøring og ”teppeheiser” med små bakker for de aller ferskeste. Her er halvpipes for freestyle og snowboardkjørere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et populært tiltak er kveldskjøring i flomlys fra kl. 19 til 22 på torsdager og lørdager. Alle finner et tilbud på spanjolenes populære vintersportssted.

Les også: 10 populære destinasjoner som er lei turister

Sesongen var i gang i slutten av november i 2015. Går det som Kjetil og tilreisende håper på, kan alpinister av alle slag, både slalåmkjørere, snowboard´ere, telemark- og langrennsløpere nyte de fantastiske forholdene helt fram til mai i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle det bli lite snø, sørger 350 snøkanoner for at du alltid vil ha knallgode forhold.

Mer enn 100 alpinløyper på til sammen 100 km og høyder opp til 3.400 meter. Spanske Sierra Nevada byr på ypperlige skimuligheter. Foto: Arne Bjørndal
Mer enn 100 alpinløyper på til sammen 100 km og høyder opp til 3.400 meter. Spanske Sierra Nevada byr på ypperlige skimuligheter. Foto: Arne Bjørndal

Utgangspunkt på 2.100 meter

Den lille byen Pradollano, 2.100 meter over havet, er utgangspunktet for alle som vil innta skiparadiset i Sierra Nevada. Her finnes mange gode parkeringsmuligheter, flust av overnattingstilbud, barer og restauranter, uteserveringer og butikker som tilbyr alt slags utstyr og utleie på brett- og ski i alle fasonger.

Du kan velge å ta skiheis rett ut til løypene fra Pradollano. Men de aller fleste velger å ta den åtteseteres telecabina´en opp til Borreguiles, nesten 600 meter høyere opp i fjellet.

I alle retninger

Herfra går det heiser i alle retninger og til både svarte (mest krevende), via røde - til blå - og grønne løyper (svært enkle). Fra en av fastlands-Spania og Sierra Nevadas høyeste topper, Veleta på knapt 3.400 meter, kan de settes utfor og suse helt ned nesten 2.000 meter, ned til Pradollano.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hjertet i Middelhavet

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Borreguiles finnes det gode serveringsmuligheter og uteserveringer når du vil la skiene få hvile og heller ønsker å nyte sola i drøyt 2.500 meters høyde.

På sitt mest intense og særlig i helgene, kan det være lange køer ved heisene og serveringsstedene. Tipset er derfor å reise opp til Pradollano tidlig om morgenen og på vanlige ukedager. I de mest besøkte helgene, er det et yrende liv, både natt og dag.

Også langrenn

Ønsker du mer fred og ro og kanskje heller en vanlig skitur, finner du et godt alternativ i Puerto de la Ragua, fjellpasset mellom Granada- og Almería-provinsen knapt 100 km fra Pradollano. Her er det langt færre mennesker, mindre køer og roligere stemning.

Og afterski? Da setter du deg bare i bilen og kjører ned til Middelhavet og avslutter med en forfriskende ettermiddagsdukkert … om bare badetemperaturene ellers er overkommelige.