Ingen snarlig Norwegian-løsning i sikte

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter ti timers mekling fredag kveld var det fortsatt ikke mulig å legge fram noen skisse til løsning på konflikten i Norwegian, ifølge riksmekler Nils Dalseide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke noe grunnlag for å legge fram noen skisse ennå, sa Dalseide da han orienterte pressen om framgangen i meklingen i 23-tiden fredag kveld.

– Vi arbeider videre med de spørsmålene vi har uløst. Vi har fortsatt en dialog som er fruktbar, og som potensielt kan løse interessetvisten. Men ingenting er løst før alt er løst, sier riksmekleren.

Hyggelig stemning

Mens tonen har vært meget uforsonlig i offentligheten, var og er stemningen og dialogen under meklingen både god og konstruktiv, ifølge Dalseide.

– Det er en god dialog og en hyggelig stemning, sier han.

– Men det er en vanskelig mekling, understreker riksmekleren.

Les også: Norwegian ga flygere ultimatum på ett døgn

Riksmekleren sier de ikke har diskutert det videre arbeidet, men sier de vil jobbe videre i alle fall fram til midnatt.

– Det at vi er her ennå og arbeider intenst, betyr jo at det ikke er noen som har gitt opp ennå, sier Dalseide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snu hver stein

Da Dalseide møtte pressen klokken 23 hadde partene sittet i meklingssamtaler – både sammen i engere grupper og hver for seg i egne arbeidsgrupper – i ti timer.

Partene står fortsatt så langt fra hverandre at en skisse til avtale som for begge parter er bedre enn fortsatt konflikt, altså synes langt unna.

– Begge parter er med på å snu hver stein. De ser på sine respektive standpunkter og hvordan de kan møte motpartens ønsker. Det er ingen som ikke har et sterkt ønske om å bringe konflikten til opphør, sa Dalseide da han møtte pressen to timer tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte timers mekling

Da hadde meklingen pågått siden klokka 13 fredag, etter at begge parter hadde bedt om hjelp til å få forhandlingene tilbake på sporet.

Som vanlig ville han ikke utdype hvilke temaer som er på bordet, og hva som byr på tøffest utfordringer. I slike sammenhenger heter det gjerne at «ingenting er på plass før alt er på plass».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partene har ikke gitt seg selv noen frist, hvilket betyr at meklingen kan foregå langt ut i de sene nattetimer.

Les også: Norwegian-streiken kan gå mot slutten

Dalseide sier til NTB at han hadde et telefonmøte med partene fredag morgen, og klokka 13 ankom de til samtaler hos ham. At partene møtes hos Riksmekleren, er et godt tegn for de mange passasjerene som er rammet av streiken, men innebærer absolutt ingen garanti for enighet.

Tre krav

– Vi mener det er på tide å finne løsninger på konflikten med tanke på alle passasjerene som ikke kommer dit de skal. Vi forventer å kunne diskutere de viktigste spørsmålene som så langt i konflikten ikke har vært oppe til reelle drøftelser, sier leder for pilotene i Norwegian, Halvor Vatnar.

Parat legger tre krav til grunn for videre forhandlinger med motparten NHO Luftfart og Norwegian:

Artikkelen fortsetter under annonsen

* For det første krever pilotene en avtale med Norwegian Air Shuttle (NAS), som de mener er reell arbeidsgiver.

* Det andre kravet er likeverdige avtaler i Skandinavia og konkurranse på like vilkår.

* Til slutt krever Parat felles karrieremuligheter og fleksibilitet for flygerne i hele konsernet.

Kommet nærmere

Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen mener møtet hos Riksmekleren må forstås som et ønske fra partene om å bli enige og legge konflikten til side.

– Det er åpenbart at man ønsker å finne en løsning på konflikten, som har vart altfor lenge og rammet altfor mange passasjerer, sa han til NTB tidligere fredag.

Flygerne i Norwegian Air Norway (NAN) har streiket siden lørdag. Fra onsdag av har så godt som alle innenriksflyginger i Skandinavia vært innstilt. Det er anslått at mer enn 35.000 passasjerer rammes hver dag.