Alibaba satte rekord på Wall Street

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas internettgigant Alibaba, som er større enn Amazon og eBay til sammen, setter rekord med den største børsnoteringen noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Interessen for det kinesiske selskapet har vært enorm, og hundretusener av aksjekjøpere ville sikre seg en bit av den kinesiske netthandelsgiganten Alibaba da selskapet skulle børsnoteres på Wall Street i New York fredag.

Selskapets aksjer ble fredag omsatt for 99 dollar per stykk. En oppgang på over 40 prosent fra forhåndsprisen på 68 dollar torsdag kveld.

I løpet av de ti første minuttene skiftet over 100 millioner aksjer hender.

Bare forhåndssalget innkasserte 21,8 millioner dollar til selskapet, og med fredagens handel er det ventet at beløpet vil stige til 25 millioner dollar, nærmere 160 millioner kroner, noe som gjør børsnoteringen til den største i historien.

Den forrige rekorden ble satt i 2010, da Agricultural Bank of China brakte inn 22 milliarder dollar, rundt 140 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefondet

Den økte prisen reflekterer sterk etterspørsel blant investorer som er ivrige etter å få en fot innenfor Kinas voksende internettsektor. Alibaba håndterer flere transaksjoner enn Amazon, eBay og PayPal til sammen og kontrollerer 80 prosent av Kinas netthandel.

I USA er imidlertid selskapet svært lite kjent, og børsnoteringen skal bidra til å finansiere selskapets utvidelse i USA og andre steder.

Meglerhuset TD Ameritrade sier til Reuters at halvparten av selskapets bestillinger fredag morgen, var på aksjer i Alibaba.

Det norske oljefondet antas å være blant dem som har sikret seg kjøp av aksjer i selskapet, som ble startet av Jack Ma i 1998.

Forhåndssalg

Børsdebuten for Alibaba-aksjene ble utsatt i over to timer fordi bankene var i full gang med å behandle forhåndskjøpte aksjer.

For å sikre handel i aksjen på aksjens første børsdag, hadde selskapets rådgivere på forhånd gjort avtaler med investorer om å kjøpe en gitt andel av aksjene som blir gjort tilgjengelige under børsnoteringen.

Investorene får da kjøpe aksjer til tilbudspris, en pris som rådgiverne har beregnet seg fram til som en sannsynlig utgangspris for aksjen.