– Morshjertet gråter, og det lider bare mer og mer

Kari Hilde French jobber fortsatt intenst med å få sønnen Joshua hjem til Norge. Foto: NTB Scanpix
Kari Hilde French jobber fortsatt intenst med å få sønnen Joshua hjem til Norge. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For Kari Hilde French, moren til dødsdømte Joshua French, er påskehøytiden ekstra spesiell. Hun har fortsatt tro på at hun vil få sønnen ut av Kongo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror vi får Joshua ut av Kongo. Det er såpass mange kongolesere på høyt politisk nivå som har sagt at de ønsker å se denne saken løst, sier Kari Hilde French (65) i et intervju med magasinet KK.

Moren til den drapsdømte 32-åringen flyttet i fjor til Kongo for å kunne besøke sønnen daglig og lettere kunne jobbe for å få ham med seg hjem til Norge.

I intervjuet snakker mamma French om hvorfor påsken er spesiell for henne.

– Påsken er for meg den aller fineste høytiden, også fordi det var i påskeuken jeg fødte Joshua, sier hun.

Fikk møte statsministeren

Hun har den siste tiden gjennomført flere møter i Kongo.

– Jeg har etter hvert hatt mange møter på høyt politisk nivå i Kongo, og jeg har klart meg bra. Jeg er den første nordmannen som har fått til et møte med statsminister Augustin Ponyo, forteller hun til magasinet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mai har det gått seks år siden Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo, mistenkt for å ha drept sjåføren sin, Abedi Kasongo.

Begge nektet straffskyld, men ble 10. juni 2010 dømt til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

Les også: Joshua French innlagt på sykehus

Må styre følelsene

I februar i fjor ble French dømt til livstid i fengsel for å ha drept Moland (32), som ble funnet død på cellen 18. august 2013.

– Morshjertet gråter, og det lider bare mer og mer ettersom tiden går. Men jeg bestemte meg tidlig for at jeg ikke skulle la følelsene ta overhånd. Da ville jeg ha blitt fortvilet og deprimert – og jeg visste at hvis jeg kollapset, kunne jeg ikke hjelpe Joshua, sier Kari Hilde French til KK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til magasinet sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD at de jobber med en løsning.

– Norske myndigheter har i lengre tid arbeidet for en løsning i saken, slik at Joshua French kan komme hjem til Norge. Det at saken allerede har trukket ut i nesten seks år, viser at det ikke finnes enkle løsninger, sier han.

Se også: Solberg: – Leit at French ikke er hjemme til jul