Romsonden Dawn går i bane rundt dvergplanet

Et bilde av dvergplaneten Ceres som ble tatt av romsonden Dawn 1. mars. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Et bilde av dvergplaneten Ceres som ble tatt av romsonden Dawn 1. mars. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Romsonden Dawn har begynt å gå i bane rundt dvergplaneten Ceres etter å ha brukt 7,5 år på ferden gjennom verdensrommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser Den amerikanske romfartsorganisasjonen (NASA). Dermed er oppdagelsesreisen i solsystemets viktigste asteroidebelte i gang.

Sonden skal rotere rundt planeten i 16 måneder for å undersøke dens struktur og samle informasjon. Dataene skal bidra til en bedre forståelse av hvordan planetene ble dannet.

Romsonden havnet i dvergplanetens gravitasjonsfelt fredag klokka 13.39 norsk tid, om lag 61.000 kilometer fra Ceres' overflate.

Les også: Sterkt lys på dvergplanet forundrer Nasa

En times tid senere sendte den et signal til NASAs laboratorium i Pasadena i California for å fortelle at den var «i god form».

Ceres ble oppdaget i år 1801. Den ble da klassifisert som en planet. Senere ble statusen endret til asteroide, hvorpå den fikk status som dvergplanet.

Dawn ble skutt ut fra Cape Canaveral i Florida i 2007 og har tilbakelagt 4,9 milliarder kilometer for å komme til Ceres, som er det største kjente objektet i asteroidebeltet mellom planetene Mars og Jupiter.

Romsonden er 1,64 meter lang og 1,27 meter bred og ble skutt ut med en bærerakett av typen Delta II.