– Færre europeere slutter seg til IS

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strenge restriksjoner fra europeiske myndigheter gjør at færre europeere slutter seg til Den islamske staten (IS), ifølge medlemmer av gruppa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

IS-krigere i Syria og Irak som nyhetsbyrået Reuters har vært i kontakt med, sier restriksjonene har lite betydning for gruppens kampevne siden europeere bare utgjør en liten del av styrkene.

– Nå for tiden kommer de fleste fra asiatiske land som Tadsjikistan og Usbekistan. De er tøffe krigere, sier en IS-kriger til Reuters.

Les også: Sønnen døde i kamp for IS – moren advarer andre foreldre

Europeiske land jobber hardt for å hindre rekruttering til gruppen som det siste året har tatt over store områder i Syria og Irak. Nye lover har blitt innført for å hindre utreise, og personer som driver rekrutteringsarbeid for IS har blitt pågrepet.

Ifølge en syrisk IS-kriger er slike tiltak et tegn på gruppens betydning.

– Først tok disse landene lett på oss. De trodde krigerne kom hit for å dø. Men de så ikke at de får verdifull trening og at krigerne rekrutterer venner og familiemedlemmer, sier syreren.

Andre IS-opprørere mener tiltakene kan slå tilbake på Europa ved at islamister som hindres fra å reise til Midtøsten, gjennomfører angrep i hjemlandet.