Frykter flere liv skal gå tapt i Middelhavet

Tusenvis av migranter og flyktninger risikerer livet ved å ta sjøveien til Europa fra Nord-Afrika. Italias sjøoperasjon har reddet mange, men Roma overlater nå ansvaret til EU. Foto: Darrin Zammit / Reuters / NTB scanpix.
Tusenvis av migranter og flyktninger risikerer livet ved å ta sjøveien til Europa fra Nord-Afrika. Italias sjøoperasjon har reddet mange, men Roma overlater nå ansvaret til EU. Foto: Darrin Zammit / Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelpeorganisasjoner frykter mange liv skal gå tapt når Italia avslutter en omfattende redningsinnsats i Middelhavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om båtflyktningene i Middelhavet

• Nesten daglig forsøker migranter fra Afrika, Midtøsten og Asia å ta seg til Europa i små båter. Over 20.000 har omkommet på ferden de siste 20 årene.

• Senest i september omkom om lag 500 mennesker da båten deres sank utenfor Malta. Ulykken er én i en lang rekke slike tragedier.

• For et år siden igangsatte Italia redningsprogrammet Mare Nostrum etter to alvorlige båtulykker der minst 500 personer druknet. Mare Nostrum-programmet har plukket opp over 150.000 personer fra sjøen.

• Strømmen av flyktninger har økt kraftig i år, ikke minst på grunn av krisene i Syria og på Gazastripen. Til nå i år har over 3.000 personer omkommet på vei over Middelhavet.

• Italia vil nå fase ut Mare Nostrum idet EU innleder patruljeringsoppdraget Triton. Hjelpeorganisasjoner sier EU-oppdraget både mangler mandat og ressurser til å ta over og frykter at flere liv skal gå tapt.

– Vi har sett ting jeg ikke kan beskrive. Det vanskeligste øyeblikket var et forlis der vi klarte å redde 250 mennesker. Men det var store bølger og mørkt. Vi klarte ikke å redde alle, sier Giuseppe Maggio i den italienske kystvakten til nyhetsbyrået AFP.

Over 3.000 migranter og flyktninger har mistet livet på vei over Middelhavet hittil i år. Fortsatt står flere hundre tusen mennesker på nordafrikansk side og håper å ta den farlige sjøveien til Europa.

Etter flere ulykker innledet Italia operasjonen Mare Nostrum i fjor. Italienerne har siden plukket opp over 150.000 mennesker av sjøen. Nesten 1.000 er reddet bare på ett døgn denne uka.

Men nå avslutter Italia. I stedet skal EU patruljere i Middelhavet med en mye mindre operasjon, både i omfang, mandat og budsjett.

Les også: Grufulle historier om senking av skip

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjort sitt

– Fra i morgen starter en ny operasjon som heter Triton, sa innenriksminister Angelino Alfano fredag om EUs patruljeringsoppdrag.

– Mare Nostrum avslutter. Italia har gjort sin plikt. Det skal være en fase der Mare Nostrum ledsager Triton i to måneder, fremholdt han ifølge AFP.

Det kan kreve mange liv, lyder advarselen fra hjelpe- og menneskerettsorganisasjoner.

– Operasjon Triton er ingen erstatter for Mare Nostrum. Dersom EU mener alvor med å forhindre tragedier i fremtiden, må Unionen gi Triton mandat og ressurser til å redde båter i hele Middelhavet, mener Judith Sunderland i Human Rights Watch og ber Europa se sitt ansvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 500 fryktes døde i skipsforlis i Middelhavet

Dersom ingen fortsetter en skikkelig lete- og redningsaksjon, vil folk fortsette å dø, advarer FNs høykommissær for flyktninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke norsk deltakelse

Triton er en del av EUs grensekontroll Frontex, der Norge deltar med både penger og personell. Det er imidlertid ikke norsk deltakelse i Triton i perioden fram til jul, opplyser Politidirektoratet.

Operasjonen skal kunne «bistå personer eller fartøyer i nød». Men Frontex' rolle er først og fremst å beskytte Schengen-områdets yttergrenser, ikke drive redningsarbeid som Mare Nostrum.

Mens italienerne har brukt 9 millioner euro i måneden på redningsoperasjonene, er Tritons månedsbudsjett på 3 millioner euro. EU-fartøyene kan heller ikke gå så nær Libya som de italienske har gjort.

Ingen erstatning

Triton er rett og slett ikke nok, understreker Amnesty International.

– Så lenge det finnes krig, fattigdom og forfølgelse, vil desperate mennesker fortsette å ta store sjanser. EU og dens medlemsland kan ikke snu dem ryggen, la dem drukne like utenfor Europas dørstokk, sier Nicolas J. Beger i Amnesty.

– Det er klart at Triton-operasjonen verken kan eller vil erstatte Mare Nostrum, har EUs avtroppende innenrikskommissær Cecilia Malmström sagt, men også understreket at fremtiden til Mare Nostrum uansett er en italiensk avgjørelse.