Gratulasjoner i kø for det norske nobelparet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange ønsker å gratulere May-Britt og Edvard Moser med Nobelprisen i medisin, men få kommer gjennom på telefonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om vinnere av nobelprisen i medisin:

* 2014: John O'Keefe (USA/Storbritannia), May-Britt Moser (Norge) og Edvard Moser (Norge) – For oppdagelsen av celler som utgjør et posisjoneringssystem i hjernen.

* 2013: James Rothman (USA), Randy Schekman (USA) og Thomas Südhof (USA) – Kartlegging av transportsystemer i kroppens celler.

* 2012: John B. Gurdon (Storbritannia) og Shinya Yamanaka (Japan) – Oppdagelsen av at organismens spesialiserte celler kan omprogrammeres til uspesialiserte stamceller.

* 2011: Bruce A. Beutler (USA), Jules A. Hoffman (Luxembourg) og Ralph M. Steinman (Canada) – Oppdagelsen av sentrale prinsipper for aktivering av immunsystemet.

* 2010: Robert Edwards (Storbritannia) – Utvikling av vitro fertilisering (prøverørsbefruktning).

* 2009: Elizabeth Blackburn (Australia), Carol W. Greider (USA) og Jack W. Szostak (USA) – Kromosomenes telomerstruktur og enzymet telomerase, som beskytter kromosomene mot nedbryting.

(Kilde: NTB)

Edvard Moser satt på et fly til München da Det svenske nobelinstituttet kunngjorde årets vinnere av nobelprisen i medisin. Da han landet, var det «et utall ubesvarte anrop» på mobilen, og han hadde ennå ikke fått snakket med sin kone.

May-Britt Moser måtte på sin side låse seg inne på kontoret og gråt av lykke, etter at hun fikk telefonen fra Göran Hansson fra Nobelinstituttet. Siden har begges telefoner knapt stått i ro.

– Det var umulig å komme gjennom, sa Edvard Moser om forsøkene på å få tak i kona etter at han landet i München.

– Dette er helt fantastisk. Det er en enorm anerkjennelse for det arbeidet vi gjør, legger han til.

Les også: Alternativ nobelpris til norske forskere

– En inspirasjon

Statsminister Erna Solberg (H) var tidlig ute med å gratulere det prisvinnende paret på Twitter.

– Gratulerer med nobelprisen May-Britt Moser og Edvard Moser. Inspirasjon til norske forskere og ikke minst til pasienter, skrev hun etter kunngjøringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På NTNU, der ekteparet Moser jobber, har de invitert til feiring tirsdag.

– Dette er ikke overraskende. May-Britt og Edvard Moser er likevel tidlig i sin karriere til å bli tildelt denne fremste, vitenskapelige utmerkelsen. Dette er svært inspirerende for oss alle, sier rektor Gunnar Bovim i en kommentar.

– Det er en stor anerkjennelse for den banebrytende forskningen innen nevrovitenskap til professorene May-Britt og Edvard Moser. På vegne av hele det norske hjerneforskningsmiljøet vil vi gratulere våre fremste representanter med Nobelprisen, sier Leif Rune Skymoen, som leder hjerneforskningsnettverket Nansen Neuroscience Network.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Indre GPS»

De får prisen sammen med John O'Keefe, som i 1971 oppdaget et såkalt posisjoneringssystem i hjernen, som hjelper vår retningssans og stedsforståelse. «En slags indre GPS», forklarer Nobelinstituttet i sin begrunnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha fullført doktorgradene ved Universitetet i Oslo i 1995, reiste May-Britt og Edvard Mosul flere ganger til University College London for å jobbe med O'Keefe.

I 2005 oppdaget de selv nok en bit av puslespillet, da de fant ut at celler i hjernen danner et koordinatsystem som bidrar til hjernens retningssans og romforståelse.

Se video fra begrunnelsen under:

– Løste problemet

– Funnene til John O'Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser har løst et problem som har forundret filosofer og vitenskapsfolk i flere århundrer, nemlig hvordan hjernen danner et kart over området rundt oss, skriver Det svenske nobelinstituttet videre.

Ekteparet fikk Louis-Jeanet-prisen i medisin i 2011. Ifølge Tidsskrift for Norsk Psykologiforening har over hver tiende som har mottatt den prisen, senere fått en nobelpris.