GUIDE:Glemt koden på telefonen?

OOPS: Glemt koden på telefonen? Heldigvis finnes det råd. Foto: All Over Press
OOPS: Glemt koden på telefonen? Heldigvis finnes det råd. Foto: All Over Press
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik kommer du deg inn igjen, enten du har iPhone, Android eller Windows Phone.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Telefonen er med årene blitt vår mest personlige eiendel, fyllt opp med bilder, meldinger, notater og annet som man ikke har lyst til å miste.

Derfor velger også mange å låse telefonen med en kode, slik at uvedkommende ikke kan få tilgang til det som er lagret på den om den kommer på avveie. Det er for øvrig noe vi sterkt oppfordrer deg til.

– 9548. Nei. 8459? Nei. Hva var nå den koden igjen?

Har du glemt koden din får du ikke låst opp telefonen. Det er jo nettopp hensikten med kodelåsen.

Men hva gjør du når du har fått fullstendig jernteppe og ikke får låst den opp selv etter flere forsøk?

GUIDE: Slik sikrer du telefonen din

SIM-kode vs telefonkode

Merk først at en mobiltelefon kan ha to koder. SIM-koden er knyttet til SIM-kortet ditt og er den samme uansett hvilken telefon du putter SIM-kortet inn i. Koden forhindrer at uvedkommende kan ta i bruk ditt SIM-kort og ringe, sende meldinger og surfe på nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SIM-koden må du taste inn på nytt hver gang du har gått tom for strøm eller putter det i en ny telefon, med mindre du selv har deaktivert PIN-beskyttelsen, som du kan gjøre via innstillingene på telefonen.

Telefonkoden er den som låser opp telefonen din, uavhengig av hvilket SIM-kort som står i.

Kort oppsummert: Telefonkoden beskytter innholdet på telefonen, mens SIM-koden beskytter telefonregningen din.

Tre forsøk på SIM-koden

For å låse opp SIM-kortet må du inn med en firesifret PIN-kode, og har du brukt telefonen veldig lenge uten å gå tom for strøm, kan den være vanskelig å huske. Du får tre forsøk på å skrive riktig kode, og dersom du ikke klarer det på de tre forsøkene, må du angi PUK-koden (personal unlock key) for deretter å kunne lage en ny PIN-kode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

PIN/PUK: SIM-kortets PIN- og PUK-koder finner du på brevet som fulgte med fra operatøren din. Foto: Pål Joakim OlsenPIN/PUK: SIM-kortets PIN- og PUK-koder finner du på brevet som fulgte med fra operatøren din. Foto: Pål Joakim Olsen

Artikkelen fortsetter under annonsen

PUK-koden (og for så vidt PIN-koden) finner du på arket du fikk med fra operatøren da du fikk SIM-kortet. Alternativt er det flere operatører som lar deg logge på «min side» eller tilsvarende for å finne PUK-koden om du har låst deg ute.

Du har ti forsøk på å angi riktig PUK-kode før hele SIM-kortet blir blokkert. PUK-koden er åttesifret og med andre ord noe du lite trolig klarer å gjette deg til. Blir SIM-kortet blokkert, må du skaffe et nytt – enten ved å bestille fra operatøren eller ved å gå innom en forhandler.

Hva om du glemmer telefonkoden?

Telefonkoden er altså den du trenger for å få tilgang til innholdet på telefonen, og dersom du har glemt den, får du ikke låst opp telefonen.

Du kan selvsagt gjette hvis du husker sånn cirka hva koden er, men de fleste telefoner lar deg bare prøve en håndfull ganger før du får beskjed om å vente noen minutter før du prøver igjen, der disse minuttene bare stiger for hvert mislykkede forsøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Windows Phone

SIKKERHETSKOPI: I denne menyen på Windows Phone kan du angi hva som skal sikkerhetskopieres til Microsofts nettskyløsning, OneDrive. Skjermdump: Pål Joakim OlsenSIKKERHETSKOPI: I denne menyen på Windows Phone kan du angi hva som skal sikkerhetskopieres til Microsofts nettskyløsning, OneDrive. Skjermdump: Pål Joakim Olsen

Microsoft er «strengest» her. Får du ikke låst opp telefonen fordi du har glemt koden, finnes det bare én utvei, og det er å slette alt innhold på telefonen og starte med blanke ark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruker du Windows Phone anbefaler vi derfor at du på forhånd aktiverer sikkerhetskopiering til OneDrive; Microsofts nettskytjeneste.

Den lar deg ta sikkerhetskopi av apper (inkludert lagret innhold i appen), kontakter, tekstmeldinger, bilder og lignende. Du kan selv angi hva du vil ta backup av til OneDrive via innstillinger og sikkerhetskopiering.

Har jernteppet falt, må du altså nullstille telefonen til fabrikkinnstillingene slik at den etterpå fremstår som ny, men med en solid OneDrive-backup kan du få tilbake alt slik det var når du logger på med Microsoft-kontoen din igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette kan du gjøre på to måter:

  • Logg deg på windowsphone.com og velg finn telefonen. Når du har logget på kan du fjernslette innholdet på telefonen.
  • Utfør en nullstilling direkte på telefonen ved å holde volum ned og av/på-knapp inne samtidig i cirka ti sekunder til du kjenner en vibrering. Når du gjør det, slipper du av/på-knappen og holder volumknappen inne til det kommer et utropstegn på skjermen. Nå trykker du volum opp, volum ned, av/på, volum ned (i den rekkefølgen). Da slettes alt innholdet og telefonen starter opp på nytt.

iOS

VENT: Taster du feil PIN-kode på en iPhone, må du vente lenger og lenger for hver gang du vil prøve. Etter ti forsøk får du ikke prøve mer. Foto: Pål Joakim OlsenVENT: Taster du feil PIN-kode på en iPhone, må du vente lenger og lenger for hver gang du vil prøve. Etter ti forsøk får du ikke prøve mer. Foto: Pål Joakim Olsen

Vær for det første oppmerksom på at du i iOS kan angi hvorvidt du vil at ti mislykkede opplåsingsforsøk skal slette all data på enheten. Dette valget finner du under innstillinger, Touch ID og kode.

Etter fem mislykkede forsøk må du vente ett minutt for å prøve på ny. Deretter fem minutter, 15 minutter, 60 minutter og nye 60 minutter. Etter ti forsøk låses telefonen, og du får ikke prøve flere ganger.

Synkronisert med iTunes før?
Har du synkronisert telefonen med iTunes på en PC eller Mac før? I så fall er redningen nær. Du kan nemlig bruke iTunes' gjenopprettingsfunksjon for å gjenopprette den siste sikkerhetskopien du tok og dermed også nullstille passordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SIKKERHETSKOPI PÅ NETT: Aktiverer du iCloud tas det sikkerhetskopi av hele telefonen til Apples nettsky, som du kan hente tilbake igjen senere om du blir nødt til å slette alt på telefonen (eller får den frastjålet). Husk også å aktivere «Finn iPhone»! Skjermdump: Pål Joakim OlsenSIKKERHETSKOPI PÅ NETT: Aktiverer du iCloud tas det sikkerhetskopi av hele telefonen til Apples nettsky, som du kan hente tilbake igjen senere om du blir nødt til å slette alt på telefonen (eller får den frastjålet). Husk også å aktivere «Finn iPhone»! Skjermdump: Pål Joakim Olsen

Er det lenge siden du tok sikkerhetskopi via iTunes, kan du allikevel slappe av. Så lenge du allerede har synkronisert tidligere (husk at det må være på akkurat den PC-en), kan du nemlig ta backup av telefonen nok en gang – uten å låse den opp først. Dermed kopieres all data inn på maskinen, slik at du deretter kan gjenopprette telefonen fra sikkerhetskopien du nettopp tok. Det tar riktignok litt tid, men…

Har du gjort dette før, vet du sikkert hvordan det gjøres. Du kobler til telefonen, velger å sikkerhetskopiere den (om det ikke bare starter av seg selv – det kommer an på innstillingene dine) og deretter gjenoppretting av sikkerhetskopien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Via iCloud
Etter at Apple lanserte sin iCloud-tjeneste er behovet for iTunes strengt tatt borte. Har du valgt å ta sikkerhetskopi av telefonen til iCloud-tjenesten, finnes det en kopi av telefonen din i Apples nettsky, slik at du fint kan slette alt innholdet og gjenopprette den fra iCloud-kopien.

Dette fordrer imidlertid at du har aktivert sikkerhetskopiering via iCloud, noe du gjør via innstillinger og iCloud.

Her kan du velge hva som skal tas backup av – meldinger, kontakter, bilder og så videre. Sikkerhetskopieringen skjer fortløpende når du er koblet til et trådløst nettverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du nullstille telefonen via iCloud-tjenesten, må du også ha «finn iPhone»-funksjonen aktivert, som du også finner i den samme menyen.

Da kan du peke en nettleser til icloud.com/#find, trykke på enheten din og slette alt innhold derfra. Når det er gjort, blir telefonen som ny igjen – da kan du gå igjennom det initielle oppsettet og velge å gjenopprette telefonen fra iCloud-kopien, hvorpå den laster ned alt du har sikkerhetskopi av i nettskyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PS: Dersom du har en sikkerhetskopi i iCloud, men ikke har aktivert «finn iPhone», kan du bruke metoden under for å nullstille telefonen, for deretter å gjenopprette den fra iCloud-kopien, som du blir spurt om når du går igjennom oppsettet på ny.

Ikke synkronisert og ikke iCloud?
Har du ikke synkronisert med iTunes tidligere og valgt å la være å bruke iCloud-tjenesten, står du imidlertid på bar bakke. Da er du nødt til å slette alt innhold på telefonen og gjenopprette den som en ny telefon.

Det gjør du på følgende vis:

  • Koble fra kabler og slå av telefonen
  • Hold hjem-knappen inne mens du kobler telefonen til iTunes. Da skal den slå seg på, men hvis det ikke skjer, kan du slå den på med av og på-knappen.
  • Fortsett å holde knappen inne til du ser «koble til iTunes» på skjermen
  • iTunes vil nå si i fra om at det har funnet en enhet i gjenopprettingsmodus, hvorpå du kan trykke OK og gjenopprette telefonen.

Merk altså at du da vil få en «blank» telefon igjen siden du ikke har tatt sikkerhetskopi tidligere.

Android

MÅ VÆRE KRYSSET AV: For å bruke Android Device Manager (Android enhetsbehandling) må dette krysset være huket av under innstillinger, sikkerhet, enhetsadministratorer. Skjermdump: Pål Joakim OlsenMÅ VÆRE KRYSSET AV: For å bruke Android Device Manager (Android enhetsbehandling) må dette krysset være huket av under innstillinger, sikkerhet, enhetsadministratorer. Skjermdump: Pål Joakim Olsen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det ikke er et absolutt krav, har de aller, aller fleste logget seg på telefonen sin med Google-kontoen sin, som er nødvendig for å laste ned apper fra Play Store eller bruke Gmail-appen, for eksempel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Logg på med Google-kontoen
Har du tastet inn feil kode fem ganger, får du på de fleste telefoner spørsmål om du heller vil logge på telefonen med Google-kontoen din. Da angir du brukernavn og passord, og så er du inne igjen slik at du kan sette en ny kode.

Android enhetsbehandling
Får du ikke dette valget, finnes det en annen smart løsning. Dette fordrer at du har aktivert «Android enhetsbehandling» på forhånd. På nyere telefoner (som kjører Android versjon 4.4 og høyere) er dette aktivert som standard, men dobbelsjekk gjerne at «Android device manager» har et kryss ved siden av seg i menyen innstillinger, sikkerhet og enhetsadministratorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du en eldre telefon, kan du laste ned appen, kjøre den og følge instruksene.

ENDRE KODELÅS: Via Android enhetsbehandling kan du endre kodelåsen på telefonen din fra en PC-nettleser. Skjermdump: Pål Joakim OlsenENDRE KODELÅS: Via Android enhetsbehandling kan du endre kodelåsen på telefonen din fra en PC-nettleser. Skjermdump: Pål Joakim Olsen

Med Android enhetsbehandling kjørende på telefonen, kan du peke nettleseren til Android enhetsbehandling i en nettleser. Logg så på med Google-kontoen din, velg eventuelt enhet, og trykk på lås-ikonet. Da kan du selv definere et nytt passord som erstatter låsen du allerede har på telefonen, slik at du kan logge inn etterpå.

Screen Lock Bypass
Har du en eldre telefon som kjører Android v4.0 eller lavere, finnes det en kjekk app som heter Screen Lock Bypass. Den koster 24 kroner og fungerer på følgende vis:

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Logg på Google Play i en nettleser

2. Kjøp Screen Lock Bypass, som nå lastes ned til telefonen din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Plugg i en strømkabel. Du får nå beskjed om du vil gi appen administratortilgang, som du takker ja til.

4. Trykk på knappen for å fjerne låsekoden.

5. Voila! Nå er du inne igjen. Husk å avinstallere appen igjen dersom du vil låse telefonen på nytt, siden den gjør at man hopper over låsen.

Glemt Google-brukenavn/passord?
De tre foreslåtte løsningene krever alle at du enten er logget på Googles tjenester i en nettleser eller husker brukernavnet og passordet. Dersom du ikke husker brukernavn/passord, kan du sannsynligvis klare å nullstille det ved å gå til Googles innloggingsside og trykke på «Trenger du hjelp?»-lenka.

Da du opprettet Google-kontoen oppgav du sannsynligvis et sekundært telefonnummer eller en sekundær epostadresse i tilfelle du nettopp skulle glemme innloggingsdetaljene. Følg veiledningen som gis for å gjenerobre brukernavn og passord til Google-kontoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siste utvei
Siste utvei blir å nullstille telefonen til fabrikkinnstillingene, men da mister du altså alt som er lagret på den.

Nettstedet Hardreset.info har steg-for-steg-guide til praktisk talt alle telefoner om hvordan du gjør akkurat det, men det innebærer stort sett at du slår av telefonen og slår den på mens du holder nede volum opp-knappen, slik at du kommer inn i en egen meny.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lurt er derfor å sørge for å ta hyppig sikkerhetskopi av telefonen slik at du slipper å miste alt du har lagret på den. Eksempelvis kan du med Google+-appen automatisk ta sikkerhetskopi av alle bildene du har lagret. Det kan du lese mer om i Dinsides guide til hvordan du sikrer telefonen.

Vær føre var

Til slutt oppsummerer vi forholdsreglene du bør ta:

Windows Phone: Aktivér sikkerhetskopiering via OneDrive via innstillinger, sikkerhetskopi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

iOS: Sørg for å ta en backup av telefonen til iTunes om du ikke har gjort det før og/eller aktivér sikkerhetskopiering via iCloud, samt «Finn iPhone». Dette finner du under innstillinger, iCloud.

Android: Sørg for å kunne Google-brukernavnet og -passordet ditt. Bruk gjerne en nettskytjeneste som Google+, Dropbox eller OneDrive for automatisk å ta sikkerhetskopi av bildene på telefonen.

PS! Denne guiden fungerer selvsagt også fint til nettbrett.