Smart pastagryte på 15 minutter

Alt i én gryte: Pastaen blir ekstra god om du koker alt samtidig. Foto: Elisabeth Dalseg
Alt i én gryte: Pastaen blir ekstra god om du koker alt samtidig. Foto: Elisabeth Dalseg
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik har du ikke kokt pasta før!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ære være spennende nye smaker, avanserte oppskrifter og råvarer vi knapt kan navnet på, men noen ganger vil vi ha det enkelt. Enkle oppskrifter med få ingredienser som tar kort tid og krever lite utstyr å lage. Alt i én gryte, sleng den på ovnen, og gjør noe annet mens du venter.

Er det rart amerikanerne kaller det for One Pot Wonders - grytemirakler, om du vil.

Googler du One Pot Wonders, får du stort sett opp gryteretter. Oppskrifter på hele middager der man kan slenge alt oppi én gryte. Vi har testet slow cookere over en ganske lang periode, og disse egner seg perfekt til grytene som nesten lager seg selv, men dette tar tid, og må planlegges litt i forkant. Så da ender vi ofte opp med ulike former for pasta; enkelt, kjapt og godt.

Pasta kan brukes til mer enn å spise: Sjekk det smarte spagettitrikset

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grytepasta

Du trenger ikke gjøre så mye, men du bør røre litt rundt så pastaen ikke svir seg, og ha et øye på gryten for å sjekke at det ikke tørrkoker. Foto: Elisabeth DalsegDu trenger ikke gjøre så mye, men du bør røre litt rundt så pastaen ikke svir seg, og ha et øye på gryten for å sjekke at det ikke tørrkoker. Foto: Elisabeth Dalseg

Den amerikanske forretningshusmoren Martha Stewart har kombinert de to på en måte som i hver fall vi aldri har sett før, og kaller det One Pan Pasta. Du "jobber" i fem minutter og så trenger pastaen 10-15 minutter på komfyren.

Denne oppskriften snur opp-ned på det meste du har lært om pasta, og krever hakket mer presisjon enn å koke pasta på vanlig måte, men har du først gjort det én gang, kan vi nesten garantere at du vil gjøre det igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For det er ikke bare enklere og du kutter oppvasken drastisk, det skjer to ting som gjør at denne pastaretten raskt snek seg inn på vår topp fem-liste: pastaen trekker til seg smak fra sausen, og sausen får stivelse fra pastakokevannet slik at den får en fløyelsmyk konsistens.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slow cooker? Les mer, og se hvorfor vi tror dette kan bli årets kjøkkendings.

Mindre vann

FERDIG: Når pastaen er al dente, og sausen kokt såpass inn at du kan røre den bort fra grytebunnen, er pastaretten ferdig. Foto: Elisabeth DalsegFERDIG: Når pastaen er al dente, og sausen kokt såpass inn at du kan røre den bort fra grytebunnen, er pastaretten ferdig. Foto: Elisabeth Dalseg

Hemmeligheten ligger i å være gjerrig på vannet. Vanligvis når man skal koke pasta er poenget å ha pastaen i så mye fosskokende vann som mulig. Jo mere vann, jo bedre.

Når du lager grytepasta er det omvendt. Her skal du ha i mye mindre vann enn du pleier, og det er viktig at du ikke avviker for mye fra oppskriften.

De aller fleste oppskriftene vi har funnet og prøvd (one pan pasta-fenomenet spredte seg i rekordfart i bloggosfæren) opererer i ounces og cups, og varierer noe.

Er du som oss lei av å måtte ty til volumomregnere hver gang du skal lage mat med en oppskrift, har vi gjort jobben for deg. Vi har prøvet og feilet oss frem til at forholdet mellom pasta og væske er omtrentlig 1:3,5, i gram; altså 100 gram pasta til 350 gram vann pluss en liten klunk for hell og lykke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette kan bli litt tørt om du ikke tilsetter noe som avgir væske, som tomater, men følger du med litt på slutten av koketiden, kan du eventuelt tilsette litt kokende vann fra en vannkoker, slik at pastaen ikke koker seg tørr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se grøten som lager seg selv

Slik gjør du:

Under er et forslag til grunnoppskrift, og så kan du variere krydder og smakstilsetninger etter eget ønske:

Til to personer:

  • 150 gram pasta
  • 525 gram vann + eventuelt litt til å spe på med
  • Et lite fedd hakket hvitløk
  • 10-15 godt modne cherrytomater, kuttet i fire eller åtte biter
  • 2 spiseskjeer olivenolje
  • Salt
  • Pepper
  • Fersk basilikum

SERVERT: Dette er en av våre nye pastafavoritter. Foto: Elisabeth Dalseg SERVERT: Dette er en av våre nye pastafavoritter. Foto: Elisabeth Dalseg

Ha alle ingrediensene i en gryte. Det spiller ikke noen stor rolle hvordan du plasserer dem i gryten, vi pleier bare å stappe alt oppi. Men det er viktig at pastaen er godt nedi vannet, så vi vil anbefale å legge den i først.

Når vannet koker, skrur du ned til middels varme. Det skal boble litt, men ikke fosskoke. Følg vanlig koketid på pastaen (8-10 minutter). Når pastaen er ferdig al dente, og mesteparten av sausen er kokt inn, har du pastaen over på en tallerken. Strø over revet parmesan og servér med grønn salat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smaksvariasjoner

Et godt alternativ er å røre inn en neve ruccola-salat rett før du serverer. For mer smak kan du erstatte deler av væsken med kraft eller hvitvin. Du har kanskje klar noen frosne isbitterninger med vinrester? Bruker du alkohol er det viktig at det får kokt godt, slik at alkoholen koker skikkelig ut.

Du kan også ta ut tomater og basilikum og ha annen smak, for eksempel skjell og hakket bladpersille for en enkel spagetti vongolé - men da bør du ikke ha skjellene i før det kun er 3-4 minutter igjen av koketiden.

Tips: Har du induksjon eller gass, eller en annen veldig responsiv koketopp trenger du mindre vann enn om komfyren bruker tid på å kjøle seg ned. Det vil si: Jo lenger vannet koker, jo mer vil fordampe, og jo mer trenger du.

Har du en vanlig koketopp, anbefaler vi at du øker mengden vann slik at du får 1:4.

Artikkelen har tidligere vært publisert på Dinside, og hentes nå opp i anledning den såkalte pastadagen.