ABC Nyheter

Meny

Plystre­språ­ket på La Gomera

På en av Kanariøyene brukes et språk midt i blinken for Atle Antonsen og Roger Whittaker. Her plystrer man i stedet for å snakke.

tirsdag 10.01.2006, kl. 13:50:20

På Kanariøya La Gomera finnes plystrespråket Silbo Gomero. En som bruker språket kan plystre fram over 4000 ord og nå avstander på rundt tre kilometer. (foto: University of Washington).På Kanariøya La Gomera finnes plystrespråket Silbo Gomero. En som bruker språket kan plystre fram over 4000 ord og nå avstander på rundt tre kilometer. (foto: University of Washington).

Ved å plystre i forskjellige toneleier og kombinasjoner kunne øyboerne enkelt kommunisere over avstander på tre kilometer - og dermed spare seg for en strabasiøs ferd over øya. Plystringen ble på en måte datidens mobiltelefon.

Etter hvert utviklet

denne plystringen seg til et helt språksystem som i dag kalles Silbo Gomero. Språket er en plystret variant av en lokal spansk dialekt. Og med fire «vokaler» og fire «konsonanter» kan en silbador (en som bruker språket) plystre fram over 4000 ord.

Den teknologiske tiden vi lever i har naturlig nok gitt plystrespråket store utfordringer. Innføring av moderne kommunikasjonshjelpemiddel som telefon og mobil har gjort at språket ikke lenger er like nyttig som før.

Men for å forhindre at språket skulle dø ut har myndighetene nå innført obligatorisk undervisning i plystrespråket i skolen.

For å «snakke»

som en silbador trenger du bare stikke fingeren i munnen for å forandre plystretonen mens du legger den andre hånden over munnen som en kopp for å dirigere lydens retning.

Lignende plystrespråk har blitt funnet i Hellas, Tyrkia, Kina og Mexico, men ingen av disse går for å være like avanserte som Silbo Gomero.

Er du nysgjerrig

på hvordan dette høres ut, finner du et lydeksempel på plystrespråket under. Og synes du det er vanskelig å forstå hva som blir sagt, er oversettelsen som følger:

Hei, Servando!
Hva?
Hør, gå og si til Julio at han må ta med kastanjettene.
OK.
Hei, Julio!
Hva?
Lili sier at du skal hente barna og få dem til å ta med seg kastanjettene til festen.
OK.OK.OK.

Lytt til plystresamtalen her


Befinner du deg på La Gomera og hører mange plystre, er det nødvendigvis ikke du som har vekket innbyggernes oppmerksomhet. Det kan ganske enkelt være en skoleklasse som øver på hjemmeleksene. 

Befinner du deg på La Gomera og hører mange plystre, er det nødvendigvis ikke du som har vekket innbyggernes oppmerksomhet. Det kan ganske enkelt være en skoleklasse som øver på hjemmeleksene.


" style="width: 100%;">
Del artikkelen på: